czwartek, 31 grudnia 2009

Flan z kawą i kardamonem

Przepis zaczerpnęłam z książki Kawa Bogactwo smaków dla smakoszy i jest to moja propozycja do akcji kulinarnej Czas na kawę organizowanej przez majazteca.

Składniki na 6 porcji
200 g cukru
2 łyżki ziaren kawy
10 zielonych torebek nasiennych kardamonu
1/2 laski wanilii
400 ml mleka
3 jajka
2 żółtka
olej do foremek

Foremki posmarować cienką warstwą oleju. 150 g cukru skarmelizować na złoty kolor na średnim ogniu. Garnek zdjąć z ognia, połowę karmelu przelać do przygotowanych foremek. Resztę karmelu zagotować z 125 ml wody, 1 łyżką ziaren kawy i 5 torebkami kardamonu, zdjąć z ognia i ostudzić pod przykryciem.
Wanilię przeciąć wzdłuż i wyskrobać środek. W drugim garnku zagotować mleko z laską i środkiem wanilii, resztą kardamonu i ziarnkami kawy, gotować 2 minuty.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni ( z termoobiegiem 180 stopni ). Jajka i żółtka wymieszać z resztą cukru, ale nie ubijać. Mleko przelać przez sito i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Masę przelać do foremek.
Foremki wstawić do formy na zapiekankę wypełnionej wrzącą wodą, tak aby foremki stały zanurzone w wodzie mniej więcej do 2 cm poniżej brzegu. Przykryć folią aluminiową i ścinać flan 20-25 minut.
Ugotowany flan wyjąć z kąpieli wodnej i chłodzić co najmniej trzy godziny. Nożem oderwać od brzegu foremek, wyłożyć na talerz i polać karmelowym syropem.


czwartek, 24 grudnia 2009

niedziela, 20 grudnia 2009

Duszone żołądki

Wiem wiem wszyscy teraz pieką i zdobią pierniczki a ja wyskoczyłam jak Filip z Konopii z żołądkami ale jakoś w tym roku z racji tego, że wyjeżdżam na Święta (pierwszy raz od 8 lat) mało u mnie na blogu typowo świątecznych potraw. Zapraszam więc na żołądki :).

1,5 kg żołądków drobiowych
1,5 kg marchwi
1 kg cebuli
1/2 szkl oleju
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
słoiczek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, liść laurowy

Żołądki ugotować w bulionie. Marchewkę starkować, wrzucić do garnka, dodać olej i udusić na małym ogniu do miękkości. Do marchewki dodać paprykę i resztę przypraw wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy.
W brytfance układać warstwowo żołądki i marchew aż do wyczerpania składników. Piec 45 min pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego :))

niedziela, 13 grudnia 2009

Pappardelle z szynką szwarcwaldzką i podgrzybkami


Danie podejrzane jakiś czas temu u Pascala przypadło mi od razu do gustu i jak się okazało również do smaku. Jestem zdecydowaną zwolenniczką szybkich i małopracochłonnych potraw na codzień ze względu na brak czasu co zapewne wszyscy odwiedzający mój blog zauważyli :)).

Składniki
2 łyżki oliwy
1 posiekany ząbek czosnku
250 g podgrzybków - u mnie mrożonych
250 g szynki szwarcwaldzkiej pokrojonej w paski
150 ml śmietany 30%
1 posiekany pęczek pietruszki
pół pęczka posiekanej bazyli
400 g ugotowanego w osolonej wodzie makaronu pappardelle
tarty parmezan

Przygotowanie
W garnku rozgrzać oliwę i przez chwilkę podsmażyć czosnek. Dodać podgrzybki, smażyć około 2 minut a następnie dodać szynkę. Chwilkę podsmażyć i dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę i bazylię. Na koniec dodać makaron i chwilkę jeszcze poddusić. Doprawić pieprzem i posypać parmezanem - danie gotowe :).

Zamiast szynki szwarcwaldzkiej można dodać szynkę prosciutto, kumpiak albo kindziuk - ważne jest aby miała wyrazisty smak.

sobota, 5 grudnia 2009

Fasolka po bretońsku

Wszyscy mają fasolkę mam i ja :))


Fasolka po bretońsku

2 szkl fasoli
cebula
kiełbasa
koncentrat pomidorowy
kostka rosolowa
boczek wędzony
przyprawy
bulion

Fasolę przebrać, opłukać i namoczyć najlepiej na całą noc w zimnej wodzie. Zagotować bulion, dodać fasolkę i ugotować do miękkości.  Boczek, kiełbaskę i cebulę podsmażyć i dodać do fasoli. Podsmażyć na patelni koncentrat pomidorowy, połączyć z fasolą, dusić przez kilka minut i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub z pieczywkiem.

środa, 2 grudnia 2009

Sałatka z fetą i nie tylko



Chodzi za mną ta sałatka od czasu wizyty u znajomych no i w końcu się zmobilizowałam i zobiłam.

Składniki
feta
słoiczek czarnych oliwek
0,5 kg pieczarek
opakowanie słonecznika łuskanego
3 ząbki czosnku
koperek
natka pietruszki
majonez

Obgotować krótko pieczarki i pokroić na plasterki. Fetę pokroić w kostkę, oliwki w cieniutkie plasterki. Uprażyć słonecznik, czosnek, pietruszkę i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. I gotowe :)). Smacznego.