sobota, 30 stycznia 2010

Krokiety z podrobami


Nie każdy lubi podroby ale one wcale nie są takie złe - powiedziałabym, że są nawet smaczne trzeba je tylko dokładnie oczyścić i obgotować. Na moim stole pojawiaja się dość rzadko zazwyczaj w postaci pierogów tym razem jednak zrobiłam krokiety.

Farsz
ugotowane podroby wieprzowe ( u mnie płucka, cynaderka, serce )
cebula
sól, pieprz
olej

naleśniki

Panierka
jajko
bułka tarta

Ugotowane podroby zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać podsmażoną cebulkę i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Farsz zawinąć w naleśniki, obtoczyć w rozkłóconym jajku i następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rogrzanym oleju.
Smacznego

czwartek, 28 stycznia 2010

Pieczone jabłka

 
Przepis zaczerpnięty z ksiązki Jamiego Ministry of Food od razu przypadł mi do gustu. Połączenie jabłek z goździkami, liściem laurowym i przyprawą korzenną sprawiło, że cały dom wypełnił niezwykły aromat. Co tam zima skoro mogę sobie usiąść przy takim deserze :).

Składniki
4 jabłka
50 g masła niesolonego
50 g płatków migdałowych
2 listki laurowe
2 goździki
100 g cukru muscovado (dalam normalny)
75 g rodzynek
przyprawa korzenna
brandy (pominęłam)
sok z połówek cytryny i pomarańczy

Listki laurowe i goździki zmiażdżyć w moździerzu, połączyć z resztą składników i nadziać masą wydrążone jabłka. Piec w 170 stopniach około 30 min.


piątek, 22 stycznia 2010

Schab po cygańsku

Schab po cygańsku
1 kg schabu w całości
kiszona kapusta
bulion
liść laurowy
ziele angielskie
cukier
przyprawy wg uznania
olej

Schab doprawić jak się lubi, pozostawić żeby nieco przeszedł przyprawami i przyrumienić na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. W szerokim garnku zagotować bulion, dodać do niego schab, liść laurowy, ziele i poddusić przez 30-40 min w zależności od grubości schabu. Kiszoną kapustę dobrze wycisnąć-jeżeli jest bardzo mocno ukwaszona to przepłukać zimną wodą i dodać do garnka ze schabem. Dusić przez kolejne 30-40 minut, po upływie tego czasu wyjąć schab i pokroić go na dość grube plasterki. Doprawić kapustę cukrem i w miarę potrzeby innymi przyprawami i dodać jeszcze na chwilkę pokrojony schab. Gotowe :).


środa, 20 stycznia 2010

Ciasto chałwowe


Przepis zaczerpnięty z przepisów Kasi - Twoja Złota Kolekcja. Generalnie nie przepadam za chałwą ale ciasto zjadłam ze smakiem :). Robiąc ponownie napewno skuszę się na poprawki szczególnie jeśli chodzi o biszkopt resztę pozostawię bez zmian.

Biszkopt

6 jajek
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem

20 dag chałwy
20 dag margaryny Kasia
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów
25 ml alkoholu
Dekoracja

1 tabliczka czekolady
3 łyżki śmietany 36 %

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.Nie przerywając ubijania dodawać po jednym  żołtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i  dodać do masy delikatnie mieszając.
Do prostokątnej formy ( i tu miałam wątpliwości bo niewiem czy nie miała przez przypadek być keksówka ) posmarowanej margaryną wlać ciasto i piec około 30 minut w temp 170 stopni.

Miękką Kasię utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać pokruszoną chałwę a następnie alkohol, rodzynki i orzechy. Wymieszać.

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem i udekorować rozpuszczoną ze śmietanką czekoladą.
Smacznego :).






poniedziałek, 18 stycznia 2010

Sałatka Natelli


Sałatka Natelli

sałata lodowa
pomidor
ogórek
dynia
słonecznik
piersi z kurczaka
zioła ogrodowe Knora

Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski, doprawić, nadziać na wykałaczki i usmażyć. Sałatę umyć i połamać na kawałki, dynię i słonecznik podrumienić na złoto na suchej patelni - uwaga lubi się przypalić!!!. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę, przygotować sos wg wskazówek na opakowaniu. Wszystko ze sobą połączyć. Smacznego




wtorek, 12 stycznia 2010

Pierogi z mięsem i ziemniakami



Bardzo zaintrygowało mnie połączenie mięsa i surowych ziemniaków dlatego polecam dzisiaj bardzo smaczne i inne pierogi.

Ciasto na pierogi
1/2 kg mąki
1/2 litra maślanki

Farsz
1/2 kg tłustszego mięsa ( u mnie boczek )
4 średnie ziemniaki
2 średnie cebule
sól, pieprz

Mąkę wymieszać z maślanką i ciasto na pierogi gotowe.

Mięso zmielić na grubych oczkach albo posiekać, ziemniaki starkować jak na placki ziemniaczane, cebulę podsmażyć. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso, dodać starkowane surowe ziemniaki i podsmażoną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem - ostudzić.

Pominę proces wałkowania, wycinanaia kółek i lepienia pierogów bo przecież każdy z nas doskonale wie jak to wygląda. Pozdrawiam.








wtorek, 5 stycznia 2010

Glazurowane klafuti z liczi




Liczi, znane także jako śliwka chińska uchodzi za owoc dodający sił i poprawiający nastrój dlatego jak zobaczyłam go w pobliskim sklepie postanowiłam go zakupić. Wybrałam prosty przepis Pascala Glazurowane klafuti.

Składniki
100 g drobnego cukru
50 g mąki
20 g cukru waniliowego ( nie miałam dodałam laskę wanilii )
250 ml mleka
2 jajka
500 g liczi
cukier puder do posypania ( zrezygnowałam gdyż uznałam że już i tak jest wystarczająco słodkie )

Jajka zmiksowałam z mlekiem i dodałam  cukier, mąkę i wanilię. Liczi obrałam ze skórki i wypestkowałam co wcale nie było takie proste :). Na dnie naczynia żaroodpornego poukładałam owoce i zalałam masą. Piekło się 20 minut w 180 stopniach. Wg oryginalnego przepisu miało być posypane cukrem pudrem ale jak już wspomniałam wcześniej zrezygnowałam z niego na całe szczęście. Deser ma dość oryginalny smak ale raczej wolę liczi  w postaci surowej :).








sobota, 2 stycznia 2010