Zaprezentowana zupa jest bardzo aromatyczna, zdecydowanie wyczuwa się w niej smak czosnku, pomidorów oraz ziół - jest poprostu włoska w smaku. Przepis zaczerpnęłam z tej strony. Nieco ją zmodyfikowałam-podałam ją w formie zupy nie kremu oraz zrobiłam ją na bazie wywaru z żeberek z racji tego, iż jesteśmy rodziną zdecydowanie mięsożerną :).
1,5 l wywaru ( u mnie z żeberek )
słoiczek ciecierzycy ( odcedzony ) jeżeli samodzielnie gotujecie ciecierzycę należy namoczyć ją na 12 h przed gotowaniem, następnie odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
2 ząbki czosnku ( przeciśnięty przez praskę )
gałązka świeżego rozmarynu
2 listki bazylii
1 pęczek natki pietruszki
oliwa, sól, pieprz
makaron