To danie podbiło moje serce i napewno nie raz jeszcze zagości na moim stole. Pyszna, delikatna ryba pod pierzyną z warzyw, z dodatkiem cudownie aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, goździki to jest to co mi i moim gościom zdecydowanie poprawiło nastrój. Z całego serca polecam ten przepis znaleziony tu bo naprawdę warto.
Pstrąg w warzywach na słodko
1 kg filetów z pstrąga (w oryginale miał być sandacz ale aktualnie nie mialam)
1 opakowanie mrożonej włoszczyzny w słupkach
2 cebule
0,5 l przecieru pomidorowego
2-3 łyżki miodu (dałam 5 łyżek)
spora garść rodzynek
sok z 1 cytryny
vegeta
goździki (dałam 4 duże)
cynamon (2 łyżeczki)
mąka, olej, sól
Dzień przed przyrządzeniem potrawy filety posypać vegetą, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki. Następnego dnia obtoczyć w mące i smażyć na oleju na złoty kolor, po usmażeniu przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na olej ze smażenia ryby ( nigdy tego nie robię zlałam więc zużyty i dolałam świeżego) wrzucić pokrojone w kostkę cebule i zeszklić, a następnie dodać włoszczyznę, przyprawić jarzynką i dusić do miękkości. Gdy zmiękną dodać przecier pomidorowy, miód, rodzynki, goździki, cynamon, doprawić w razie konieczności solą i zagotować. Tak przygotowanymi warzywami zalać rybę w naczyniu i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 45 minut. Smaczego!