Sezon dyniowy w pełni, więc nie mogłam sobie odmówić zrobienia dżemu dyniowo-jabłkowego. Jest to ulubiony dżem mojego starszego syna, ale znam szersze grono jego zwolenników. Dodatek galaretki (najlepiej pomarańczowej albo truskawkowej) dodatkowo wzbogaca smak tego dżemu. Można użyć startej skórki z pomarańczy i soku, ale galaretki powodują fajną konsystencję. Szybki, łatwy i bardzo smaczny przepis- zachęcam:)
1 kg dyni (oczyszczonej)
1-1,5 kg jabłek (używam renety)
0,5 kg cukru
2 galaretki pomarańczowe albo truskawkowe
Dynię pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na mały ogień często mieszając. Gdy puści sok dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Smażyć około 30 minut, aż jabłka i dynia się rozpadną, w razie konieczności zmiksować blenderem na gładko. Pogotować jeszcze około 10 minut. Na minutę przed końcem dodać sypkie galaretki i dokładnie wymieszać. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do dołu wieczkiem. Odstawić do ostygnięcia. Jeżeli nie ufamy tej metodzie, można pasteryzować słoiki z dżemem w kąpieli wodnej lub piekarniku przez 10 minut.
Piękny Reniu!
OdpowiedzUsuńWyjadłabym cały słoiczek...
Aniu my już sporo tego dżemu powyjadaliśmy zanim trafił do słoiczka:) wszyscy go lubimy:)
UsuńPigusku, może chociaż do malowania na budowę do mnie przyjdź, to ci będę gotowała takie konkretne żarcie, bo u ciebie takie wykwintne pyszności, że robotniki by sie nie najadły ;-)
OdpowiedzUsuńA ta łyżeczka sztorcem w dżemiku stojąca - bajeczny widok!
Ale super przepis na dżem. Muszę kiedyś poczynić!
OdpowiedzUsuńJuz od dawna sie nosze z zamiarem zrobienia takowego dzemiku :) Musze sie w koncu skusic. Kolorystycznie wyglada on bajecznie:))))
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, to musi być coś pysznego! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKolor urzeka :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny kolor.
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny, piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńOjej, rewelacja! :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny ;)
OdpowiedzUsuńCudowny dżem. : )
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na jesienne przetwory!
Wspaniały dżemik! Skradnę słoiczek!
OdpowiedzUsuńWspanialy kolor. Nie jadlam jeszcze dzemu dyniowego...wpraszam sie dzis na sniadanie (mam nadzieje, ze Synek nie wyjadl wszystkiego:)
OdpowiedzUsuń