niedziela, 3 sierpnia 2014

Ogórki na zupę


Obiecałam dwa przepisy na ogórki w tym sezonie, więc dotrzymuję słowa i proponuję ogórki na zupę ogórkową. Takie ogórki to sposób na przerośnięte ogórki, które zawsze się w ogrodzie znajdą, a po drugie szybciej przygotować zupy ogórkowej chyba się nie da. Wystarczy dodać zawartość słoiczka do wywaru i zupa gotowa :)

Ogórki za zupę
1 kg ogórków
1 czubata łyżka soli
koperek
nać pietruszki
czosnek
baldachy kopru
pieprz czarny ziarnisty
ziele angielskie
liście z czarnej porzeczki lub wiśni


Ogórki dokładnie umyć, potarkować na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 3 godziny aż puszczą sok. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
Na dno każdego słoiczka poukładać baldach kopru, po ząbku czosnku, ziarenka pieprzu, liść z porzeczki lub wiśni i po jednym zielu angielskim. Nałożyć potarkowane ogórki wraz z sokiem do przygotowanych soików, zakręcić i odstawić do zakiszenia. 

6 komentarzy:

  1. Kiedyś robiliśmy takie ogórki, ale stwierdzono (rodzinnie!), że normalne kwaszone są lepsze w zupie, a poza tym niewiele pracy jest przy starciu kilku ogórków gdy chcemy zjeść ogórkową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy tak nie robiłam, ale myślę, że ciemną zimą fajnie jest wrzucić na wywar takie ogóreczki i już nic nie robić, tylko sobie wspominać gorące lato... I tak będzie u Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, który zaoszczędza nam pracy nad zupką ogórkową

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być niezwykle aromatyczne.
    A zupa z takimi zimą to palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno dzięki temu sposobowi kiszenia ogórków masz naprawdę szybką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie robiłam, ale pomysł jak najbardziej mi się podoba

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)