środa, 2 lipca 2014

Pavlova


Cudne, lekkie ciasto idealne na lato. Chrupiąca beza na zewnątrz i piankowe wnętrze poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny i deszczowy letni dzień.

Beza
6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego

dodatkowo
500 ml śmietany kremówki
owoce

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się grudek cukru, na koniec dodać skrobię i ocet. Wymieszać do połączenia się  składników.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20-24 cm i wyłożyć na niego masę białkową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5  minutach obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Na wystudzoną bezę wyłożyć ubitą śmietanę ( nie słodzoną ) i poukładać owoce. Najlepiej zrobić to na godzinkę przed podaniem dzięki czemu beza będzie wyglądała świeżo i smakowicie.



12 komentarzy:

  1. To mój ulubiony letni deser. Nigdy nie mam jej dosyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham!
    Wspaniała w Twojej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ślicznie Ci wyszła, wbiłabym zęby, gdyby była taka możliwość przez internet, pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ten deser....ale mi smaku na niego zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  5. No kochana, zaszalalas :) Piekna ta beza. Dawno nie robilam a przeciez tak lubie ten deser... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety, nie da się zrobić takiego cuda na słono (chyba, że ktoś wymyśli, jak usztywnić pianę solą, he, he...). Ja mam w domu miłośników ciast bezowych (vide: 18-tka Martika), ale niech se sami biją pianę! Albo jadą do cioci Piguskowej :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Tego przepisu właśnie dziś potrzebowałam!
    Zapraszam również do siebie: skwarki-gotowanie@blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale slicznie wyglada! Uwielbiam pavlove :)

    http://lovelifemakeuphealth.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda pysznie!
    http://angelika6.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. słyszałam że bardzo trudno jest zrobić taki torcik, a twój wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najważniejsze to odpowiednio ubić białka, nie taki diabeł straszny jak go malują :)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)