niedziela, 22 czerwca 2014

Rogaliki drożdżowe


Szybki i nieskomplikowany przepis na rogale, który znam jeszcze w czasów dzieciństwa. W zasadzie to były chyba pierwsze rogaliki, które upiekłam gdy zaczynałam eksperymentować w kuchni. Nigdy jeszcze mnie zawiódł ten przepis i zazwyczaj piekę te rogaliki z podwójnej porcji. Najbardziej lubię, kiedy rogaliki są niewielkie (trzeba podzielić ciasto na więcej części)  ale nie zawsze mam tyle czasu aby się pobawić i wtedy robię je takie większe ja te na zdjęciach. Zachęcam :)

Rogaliki drożdżowe
0,5 kg mąki
2 jajka
2 łyżki cukru
10 dkg drożdży
1 palma
6 łyżek mleka
dżem porzeczkowy 

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier i delikatnie podgrzać. Palmę rozpuścić i przestudzić. Dodać do reszty składników i zagnieść. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 4 części. Rozwałkować w kółko dość cienko, pokroić na 8 części i poukładać na nich dżem. Zawinąć ciasno, poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec przez 15-20 minut do lekkiego zarumienienia w 180 st.


12 komentarzy:

  1. Wspaniale Reniu :) Z dzemem porzeczkowym (moim ulubionym zreszta) musza smakowac doskonale.

    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dla mnie porzeczkowy dżem jest najlepszy jako nadzienie do rogalików Agnieszko:)
      buziaki

      Usuń
  2. takim rogalikiem chętnie bym się poczęstowała

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jest, Pigusku, takie rogaliki robiła moja Mama. I ja też powinnam moim dzieciom przekazać ten smak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak koniecznie musisz przekazać ten smak dla dzieci, już dawno ich nie robiłam a dzieciaki za nimi przepadają :)

      Usuń
  4. Przepis zapisuję, wyglądają wspaniale ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne i równiutkie. Boskie, jednego porywam i zjadam w skrytości aby nikt mi nie podebrał :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam!
    Robiłam dzisiaj powyższe rogaliki, jednak ciasto wyszło mi bardziej żółte niż na zdjeciach i takie jakby tłuste, nie takie elastyczne jak zwykle wychodzi ciasto drożdżowe. Możliwe, że było to od margaryny, a nie dałam nawet całej kostki (akurat miałam napoczętą :) ), więc wątpie, by było jej za dużo. Ciasto trudno się rozwałkowywało i dość trudno zawijało (mimo to wyszły smaczne). W czym może leżeć problem? Sto razy sprawdzałam i pozostałe składniki na pewno dodałam w podanych ilościach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest tłustawe ale powinno być przy okazji eleastyczne i bardzo przyjemne w rozwałkowaniu. Dodałabym nieco więcej mąki, bo wiesz jak to z mąką jest :-) cieszę się, że pomimo problemów smakowały. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. To ciasto jest tłustawe ale powinno być przy okazji eleastyczne i bardzo przyjemne w rozwałkowaniu. Dodałabym nieco więcej mąki, bo wiesz jak to z mąką jest :-) cieszę się, że pomimo problemów smakowały. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)