niedziela, 11 listopada 2012

Miodowe z toffi


Dzisiaj mam imieninki, więc zapraszam na ciacho imieninowe. Te pyszne miodowe placki przełożone śmietaną i posmarowane toffi zawsze wywołują błogi uśmiech na twarzy. Proste, klasyczne ciasto idealne do porannej kawki-na dobry początek dnia:)

Miodowe z toffi
Ciasto
50 dag mąki
0,5 szkl cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
15 dag miodu
125 g  masła (lub pół kostki margaryny)
cukier waniliowy
Krem śmietankowy
0,5 l śmietany 36%
3 łyżeczki żelatyny
Polewa
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowa puszka ugotowanego toffi)
10 dag orzechów włoskich

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Przełożyć je do dwóch identycznych, prostokątnych foremek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 
Mleko w puszcze wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny (puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie). 
Śmietanę ubić na puszystą masę, dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem śmietankowym przełożyć ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować ostudzone ugotowane mleko i posypać posiekanymi orzechami.
Przechowywać w lodówce. Najsmaczniejsze po dwóch dniach, kiedy placki zmiękną.



16 komentarzy:

  1. No to życzę wszystkiego naj Piegusku i częstuję się tym pysznym ciachem, bo wygląda strasznie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkiego najlepszego Reniu! Duzo zdrowka i spelnienia marzen. A na ciasto wpadne za godzinke :))

    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdeczności Reniu!
    Ty wiesz,jak zaczarować mnie z rana...

    OdpowiedzUsuń
  4. Renatko...wszystkiego najlepszego, zdrówka i samych serdeczności. A ciasto wygląda mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Reniu! Jak dobrze znów Cię widzieć:) Wszystkiego dobrego!
    Uwielbiam to ciasto!
    Ładne zmiany u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego naj.... a ciasto urzekło mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana Reniu, życzę Ci samych pięknych chwil, wokół dobrych ludzi
    i żeby spełniały się Twoje marzenia:)
    i wpraszam się na pyszne ciasto:)
    Uściski serdeczne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pigusku, życzę Ci wygrania np. tego masterszefa, a tak w ogóle to uśmiech wywołuje widok twojego pysiaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję Kochani za życzenia:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Najserdeczniejsze życzenia :)
    Ciasto wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A żelatynę jak rozpuścić?Woda ciepła,czy zimna do napęcznienia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są dwie szkoły ja wolę zalać zimną do napęcznienia a potem lekko podgrzać :-)

      Usuń
  12. A na te 3 łyżeczki to ile zimnej wody? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)