poniedziałek, 3 grudnia 2012

Potrawka z wieprzowiny w cytrynach


Zima zbliża się wielkimi krokami, temperatura spadła, więc nie ma się co dziwić, że wzrasta nam apetyt na bardziej sycące i rozgrzewające dania. U mnie właśnie dzisiaj powtórka ulubionego gulaszu z cytryną, która świetnie się wkomponowała w to danie. Niech was nie przeraża to zestawienie, wszystko naprawdę ze sobą świetnie się komponuje.

Potrawka z wieprzowiny w cytrynach
800 g szynki wieprzowej
2 cebule
5 ząbków czosnku
250 ml bulionu
40 g cukru
1 łyżka miodu
2 cytryny
1 czerwona papryka
3 gałązki świeżego tymianku
5 łyżek świeżej, posiekanej kolendry
1 łyżka kminku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
sól, pieprz, olej

Cytryny kroimy na dość grube plasterki, wrzucamy do niewielkiego garnka wraz z cukrem, następnie całość zalewamy wodą do poziomu cytryn. Całość podgotowujemy przez około 10 minut, często mieszając, aż skórki będą miękkie. 
Cebule kroimy w piórka, paprykę w paski, a czosnek przeciskamy przez praskę. Szynkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego przesmażenia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy cebulę, paprykę i czosnek, uważając aby się nie przypaliły. Gdy warzywa będą miękkie, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek, gałkę muszkatołową i szczyptę cynamonu. Chwilkę smażymy uważając, żeby się nie przypaliło. Dodajemy miód i bulion. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 45-60 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos odparowany. Pod koniec dodajemy kolendrę i tymianek oraz wcześniej przygotowane cytryny (bez soku). Delikatnie mieszamy, gdy sos jest zbyt gęsty możemy dodać nieco wody, w której gotowały się cytryny.



*źródło: Kuchnia Lidla

19 komentarzy:

  1. Zachwyciło mnie to danie składnikami i wyglądem, zapisuję sobie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie kradnę ten przepis, danie wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda - obowiązkowo do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. ojj jak ja lubie takie dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie i kolorowo wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję, wypróbuję. Na pewno! Uwielbiam takie wariacje gulaszowe.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ty mię Pigusku zaskakujesz! Z cytrynami? Hmmm, H&C nie podchwyciła tematu, chociaż tak cudnie to wygląda...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wierzę, że udało mi się ciebie zaskoczyć Marzyniu!!! buziaki

      Usuń
  8. Nie mogę oglądać Twoich zdjęć ;),bo za każdym razem jestem strasznie głodna, robisz tak apetyczne dania i tak fantastycznie przedstawiają je Twoje zdjęcia, że schrupałabym własnego laptopa, serio !!! ;), pozdrawiam serdecznie :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wiesz, że ja mam tak samo jak wpadam do Ciebie:) pozdrawiam

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale jak zawsze sa twoje potrwy-twoj kunszt , rzeczywiscie soki trawiennie szaleja , patrzac na wszystko, na FB,i na moim blogu jestes u mnie , i takze zagladam , choc nie zawsze wpisuje sie.
    Zycze tobie i twoim bliskim Wspanialych Swiat Bozego Narodzenia i Nowego Roku ,
    pozdrawiam serdecznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za ten przepis, na pewno się przyda.

    OdpowiedzUsuń
  12. Życzę zdrowych, spokojnych, szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia i moc serdeczności, Justyna :-).

    OdpowiedzUsuń
  13. Reniu! Cudownych świąt Ci życzę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdrowych i spokojnych świąt wam zyczę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Piegusku mój kochany, wszystkiego co najlepsze Ci życzę ;** <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)