wtorek, 12 listopada 2013

Porzeczkowiec


Mam nadzieję, że patrząc na to ciasto nie możecie oprzeć się pokusie, aby je upiec. Wspaniałe czekoladowe ciasto z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, puszystej masy twarogowej i bitej śmietany- czego chcieć więcej o takiej porze roku? chyba tylko filiżanki dobrej kawy, albo lampki ulubionego wina. Pozdrawiam imieninowo :)

Porzeczkowiec
Ciasto
3/4 szkl oleju
0,5 szkl wody
1 i 3/4 szkl cukru
3 łyżki kakao
5 jajek
1.5 szkl mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa
0,5 kg twarogu mielonego
250 g masła
6 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy

Ponadto
dżem z czarnej porzeczki
0,5 l śmietany 36%
czekolada mleczka lub gorzka

Do garnka wlać olej i wodę, wsypać kakao i 3/4 szkl cukru. Zagotować i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka i ostudzoną masę zmiksować, dodać mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywno i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać i przelać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Piec 30-40 minut w temp 180 st. sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części.
Masło utrzeć mikserem z twarogiem i pozostałymi składnikami. 
Dolną część ciasta posmarować dżemem porzeczkowym, nałożyć masę twarogową i przykryć górną częścią ciasta. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę i posypać startą na dużych oczkach czekoladą. Schłodzić.

16 komentarzy:

  1. Jaki wysoki ! :) Wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam je. Moja teściowa bardzo często je robi. Jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obledne to ciacho Reniu! Wszystkiego najlepszego kochana z okazji imienin :)) Oczywiscie czestuje sie kawalkiem ciacha :)

    Buziaki.

    P.S. Okienko do komentarzy na kazdym blogu jest pod postem...nie wiem, jak moglas nie znalezc :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś się zablokowało po zalogowaniu i jakby ucięło miejsce na komentarze, teraz gdy się zalogowałam to się powtórzyło, więc nie mam pewności czy dodał się u Ciebie mój komentarz. Mam nadzieję że jest oki i go widzisz:)

      Usuń
  4. Zjadłabym, lubię czarne porzeczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny Reniu!
    Taki porzeczkowiec w listopadzie to jest coś.

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonałe ciacho!
    Najlepszego!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja się uśmiecham jak na nie patrze. Najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taaak... pamiętam jeszcze te cudowne czasy, kiedy mogłam się delektować takimi wspaniałymi wypiekami... A teraz tylko chleb ze smalcem pozostał...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda ślicznie, porywam ze sobą ;), pozdrawiam cieplutko :***

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowite to ciasto:) Pięknie wygląda, tak elegancko:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjne ciacho, upiekłam i bardzo nam smakowało, dziękuję serdecznie za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)