Sezon truskawkowo - rabarbarowy w pełni więc skusiłam się na tartę. W wersji pełnoziarnistej jest zaskoczeniem w mojej kuchni. Tarta wyszła pyszna ale następnym razem zrobię z mąka pszenną - taką wolą wszyscy moi domownicy:)
RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
1,5 szkl mąki orkiszowej
4 łyżki cukru
140 g zimnego masła
1 jajko lub
szczypta soli
NADZIENIE
2-3 łodygi rabarbaru
truskawki
4 łyżki cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i zimne masło pokrojone w drobne kawałki. Przesiekać i dodać jajko. Szybko połączyć składniki ze sobą, uformować kulę i schłodzić w lodówce.
Rabarbar i truskawki pokroić na kawałki, dodać resztę składników i wymieszać ze sobą.
Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy około 40 cm. Przenieść na blachę, odkleić górny arkusz. Na środku ciasta wyłożyć owoce, pozostawiając około 3-4 cm wolnego od brzegu. Zawinąć ciasto na owoce, wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piec piec 30-40 minut do zrumienienia.
inspiracja Kwesta Smaku
pyszna!!!
OdpowiedzUsuńwygląda niczym dzieło sztuki, serio. uwielbiam tarty! :)
OdpowiedzUsuńZawsze mi się takie tarty podobały ;) Mają super klimat i świetnie wyglądają w towarzystwie kulki lodów ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda przepysznie, porywam teraz duży kawałek do kawy i pozdrawiam cieplutko, buziaki :).
OdpowiedzUsuńU nas ciasta to tylko na mące jasnej, ew. z niewielką domieszką pełnoziarnistej. Zrobiłam kiedyś dokłądnie taką sama tartę (z innnymi owocami), smakowała ... ale jednak z białą mąką smakuje bardziej:)
OdpowiedzUsuńCzysto razowa mąka jest gorzka w cieście. Nigdy nie piekę razowego, ale popodziwiać mogę :-)
OdpowiedzUsuń