Nie myślałam, że to powiem, ale dotychczasowe ciasto maślankowe na pierogi przegrało z przepisem, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Szybkie, proste, nie brudzące rąk, wspaniale się rozwałkowujące, nie rozpadające się w trakcie gotowania to niewątpliwe zalety tego ciasta na pierogi. Za przepis dziękuję mojej młodszej siostrze- wreszcie doczekała się ode mnie słów, że jej przepis jest lepszy od mojego :). Dzisiaj zapraszam na pierogi z mięsem, na które miałam już od dawna ochotę. Z podanych proporcji wyszło mi 45 pierogów.
Ciasto na pierogi
0,5 kg mąki tortowej
1 szkl gorącej wody
125g masła
1 jajko
sól
Farsz mięsny
ugotowane mięso z kurczaka i łopatki
cebula
masło
sól i pieprz
Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać podsmażoną na maśle cebulkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do miski wlać przegotowaną wodę i rozpuścić w niej masło. Dodać połowę mąki i wymieszać, wbić jajko, dodać resztę mąki i sól. Dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki drewnianą łyżką, przełożyć na stolnicę i krótko wyrabiać. Podzielić na pół i przykryć ściereczką. Rozwałkować starając się jak najmniej podsypywać mąki, za pomocą szklanki wykrawać kółka. Nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić brzegi. Gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty po wypłynięciu. Okrasić cebulką zrumienioną na maśle.
Ja zawsze mam problem z ciastem pierogowym. Boje sie, zeby nie wyszlo mi zbyt twarde :) Przy najblizszej okazji wyprobuje Twoj przepis Reniu :)
OdpowiedzUsuńBuziaki.
te na pewno nie wyjdą za twarde, proporcje idealne Agnieszko:)
UsuńNooo, jak najlepsze na świecie to może i ja się skuszę, bo do tej pory jakoś mi z pierogami nie po drodze było ;-) A Twoje wyglądają bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam:)
UsuńZrobiłam :-) Po prostu pyszne ! Chyba zacznę częściej je robić (pomimo, że dzieci nie przepadają za pierogami ;-)
UsuńDziękuję za przepis.
Reniu,
OdpowiedzUsuńwidok Twoich pierogów tak mnie zachęcił,że jutro zrobię ciasto z Twojego przepisu.
Pyszności serwujesz!
super, dziękuję Aniu:)
Usuńwoow jakie cudne zdjęcia aż zachciało mi się pierogów
OdpowiedzUsuńtwoje pierogi z mięsem przebiły moje, przynajmniej wizualnie. O cieście z masłem słyszałam już niejedno dobre słowo, czas wypróbować!
OdpowiedzUsuńoj nie wierzę, że przebiły Twoje Marzyniu:) ale ciasto warto wypróbować:) buziaki
UsuńCiekawa jestem tego ciasta. Do tej pory wykorzystywałam ciasto z Artkulinaria, ale ten przepis też chętnie wypróbuję, bo wygląda obiecująco.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
polecam, naprawdę warto!
Usuńwyglądają przepysznie :))) w wolnej chwili spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na mojego bloga www.seelka.blogspot.pl
dzięki za zaproszenie, wybieram się właśnie:) pozdrawiam
UsuńSmacznie te Twoje pierogi wygladaja:) I fajnego masz bloga:) Dodaje do ulubionych:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńzrobiłam i rewelacja.wreszcie pierogi będą na moim stole nie tylko gościnnie.często korzystam z Twoich przepisów-są niezawodne.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję to najmilszy komentarz jaki mogłam dostać :) pozdrawiam
UsuńNie mam dużego kulinarnego doświadczenia, ale jak zobaczyłam zdjęcia Pani pierożków - jutro z samego rana biorę się do roboty ! To będą moje pierwsze pierogi, dam Wam znać czy mi wyszły ! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
trzymam kciuki-jestem przekonana, że się wszystko uda i pierogi już nie będą dla Ciebie straszne:) pozdrawiam
UsuńTwoj przepis (a wlasciwie Twojej siostry ;)) dostalam od znajomej, bo zakochalam sie w pierogach jej i jej mamy. Po prostu przepadlam! Potem zrobilam sama - znowu idealne! Wlasnie robie znowu, dzieki :))
OdpowiedzUsuńCiasto jest fantastyczne :) robiłam pierogi z jagodami, moja siostra również i potwierdzamy że lepszego jeszcze nie jadłyśmy! :)
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuńSzukałam dobrego przepisu na ciasto do pierogów. Od jutra na urlop na działkę. Bardzo lubię tam gotować i właśnie zrobię te pierogi. Wyglądają na pyszne! Dziękuję.
OdpowiedzUsuńSuper Iwona że masz możliwość gotowania na działce. Zazdroszczę. No i miło mi że ugotujesz te pierogi. Są pyszne :-) pozdrawiam
UsuńSuper Iwona że masz możliwość gotowania na działce. Zazdroszczę. No i miło mi że ugotujesz te pierogi. Są pyszne :-) pozdrawiam
UsuńSuper Iwona że masz możliwość gotowania na działce. Zazdroszczę. No i miło mi że ugotujesz te pierogi. Są pyszne :-) pozdrawiam
Usuń