piątek, 16 lipca 2010

Zapiekanka z szynką oraz krakersami


Przepis na tą zapiekankę znalazłam na wyrwanej  kartce z jakiejś starej gazety i od razu mi się spodobał. Lubię takie lekkie smaki - mnóstwo warzyw i dodatek krakersów dodatkowo mnie zmotywował do wypróbowania tej zapiekanki. Przyznam się bez bicia, że nie zrobiłam ściśle wg przepisu - zwiększyłam porcję nadzienia podwójnie, przez co krakesy nie były tak chrupiące jak powinny być. Wyszła smaczna, napewno do powtórzenia ale z małymi modyfikacjami. Zamiast dwóch warstw krakersów wyłożę trzy warstwy, napewno użyję większej formy no i nadzienia zrobię tyle ile podaje przepis.

Składniki
paczka krakersów
średnia cukinia
2 pomidory
1/4 kalafiora
4 plastry szynki ( dałam więcej )
kilka oliwek
2 jajka
15 dag startego żółtego sera ( użyłam mozzarelli )
sól, pieprz, olej do formy

Żaroodporną formę natłuścić, wyłożyć podwójną warstwą krakersów. Cukinię umyć i ze skórką pokroić w długie plasterki. Kalafior podzielić na różyczki, gotować 5 minut w osolonym wrzątku i osączyć. Pomidory pokroić w ósemki a szynkę w paseczki.
W miseczce połączyć cukinię, kalafior, pomidory, oliwki oraz szynkę. Jajka wymieszać z połową sera i zalać przygotowane składniki. Doprawić solą oraz pieprzem i ułożyć na krakersach. Wierzch posypać pozostałym żółtym serem. Naczynie z potrawą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 20 minut.

12 komentarzy:

  1. O Kochana jadąc do mnie koniecznie weź pod pachę tą zapiekankę. Zrobimy wymianę co ?
    Bo to co ja u Ciebie widzę to istny obłęd smaków !!!
    Mmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz widzę takie zastosowanie krakersów. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Krakersy w zapiekance to niewątpliwie ciekawostka kulinarna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ivon bardzo kusząca propozycja piszę sie na to:)
    NaStole wiosenka27 też byłam zaskoczona i zła na siebie że przesadziłam z tym farszem i krakersy nasiąkły sokiem przez co straciły chrupkość ale następnym razem juz nie popełnię tego błędu o nie !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie wygląda pysznie i te czarne oliwki ... , smaka mi narobiłaś, że muszę spróbować zrobić !:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie. Ile smaków. I jakie piękne kolory. Zazdroszczę takiego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. z krakersami! świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  8. Co najmniej intrygująca

    OdpowiedzUsuń
  9. Królestwo kolorów u Ciebie w kuchni:) Muszę ją wypróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie słyszałam o takiej zapiekance, intrygujące te krakersy na spodzie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Łomatko, Pigusku, ty mie w kompleksy wpędzasz swoimi zdjęciami!
    I taki ciekawy przepis!
    Może byś jakieś warsztaty zorganizowała? Ale by my se nagotowały pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, wygląda niesamowicie. Na pewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)