Przepis na te pyszne, chrupiące gofry znalazlam w Pani domu i przyznam się, że bardzo żałuję że tak długo z nim zwlekałam. Dodatek płatkow owsianych sprawił, że to najbardziej chrupiące gofry jakie jadłam mają tylko jedną wadę, za szybko znikają z talerza. Są bardzo syte, szczególnie jeżeli podamy je z homogenizowanym serkiem waniliowym. Tym razem ułożyłam na nie ubitą śmietanę wymieszaną z jagodami i malinami.
Gofry owsiane
180 g płatków owsianych
10 dag cukru pudru
4 jajka
4 łyżki wody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag rozpuszczonego masła lub margaryny
kilka kropelek olejku migdałowego
olej do posmarowania gofrownicy
Do miski wsypujemy płatki, wbijamy żółtka, dodajemy masło, cukier, proszek oraz wodę i olejek. Składniki miksujemy przez 5 minut. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie, aby nie uszkodzić ich struktury łączymy je z masą owsianą. Smażymy na najwyższej temperaturze na rumiano.
Piegusku,takie gofry! Cudne i pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię!
Reniu, nawet nie wiesz, jak ja dawno juz nie jadlam gofrow... (nie bede sie jednak wpraszac bo zanim dolece, to juz pewnie nic dla mnie nie zostanie jak to zwykle bywa, czyz nie??? :))) Moja gofrownica juz porzadnie sie zakurzyla i wlasnie podjelam mocne postanowienie wyciagniecia jej z czelusci szafki :)) Tym bardziej, ze uzbieralo mi sie troche przepisow na gofry. Twoj oczywiscie laduje do mojej kolekcji.
OdpowiedzUsuńUsciski.
P.S. Fajnie jest miec wciaz 18 lat :)))
Takie gofry mogłabym jeść codziennie, tylko potem musiałabym wymienić całą garderobę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWyglądajają przepięknie z tymi dodatkami!!!
OdpowiedzUsuńPiegusku! Gdzie Ty się podziewałaś?! Ale wracasz z takimi cudami, że wszystko wybaczam:)
OdpowiedzUsuńCudne są - dopisz je do mojej listy zamówień ;P
ale pysznosci:) mniam:)
OdpowiedzUsuńAle one chyba mają inny smak niż gofry, czy one mają smak OWSIANY???
OdpowiedzUsuńLepiej późno niż później :) Zazdroszczę gofrownicy, narobiłaś mi smaka :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńz leśnymi owocami.. cudnie!
OdpowiedzUsuńgofrownica długo leżała w szafie nie używana dobrze że mi się o niej przypomniało :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa rewelacja! Zapisuję i zrobię koniecznie!!! Pzdr Aniado Ps. A te płatki owsiane... to górskie czy takie bardziej zmielone, błyskawiczne?
OdpowiedzUsuńAniado ja dałam te błyskawiczne ale myslę że te górskie też będą oki :)
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne gofry znalazłam na tym blogu, przepis zapisuję i myślę, że wkrótce będę je robić !:)
OdpowiedzUsuń