czwartek, 5 lipca 2012

Knedle serowe z morelami w orzechowej polewie


Dzisiaj zapraszam na pyszne knedle serowe nadziane morelami z dodatkiem marcepana i jakby tego było mało w chrupiącej orzechowej polewie. Z podanej porcji wychodzi 8 sztuk, ale z góry uprzedzam, że niewielu da radę zjeść dwa knedle za jednym razem. Nie dlatego, że są niesmaczne ale dlatego, że są bardzo syte. Moi chłopcy je wprost uwielbiają, więc jak tylko pojawiają się świeże morele na naszym stole goszczą właśnie te knedle. Jeżeli nabierzecie ochoty na tej przysmak zachęcam do odsączenia twarogu na sicie, aby serwatka odciekła i użycia małych moreli aby nie mieć problemów z utoczeniem kulek. 

Knedle serowe z morelami
400 g półtłustego twarogu 
2 jajka
30 g masła
60 g cukru
200 g bułki tartej
sok z połowy cytryny
ziarenka z połówki laski wanilii albo cukier waniliowy
8 małych świeżych moreli
kawałek marcepana lub 8 kostek cukru

Polewa orzechowa
70 g cukru
100 g masła
150 g orzechów włoskich

Odsączony na sicie twaróg wyrobić na elastyczną masę z wszystkimi składnikami z wyczuciem dodając bułkę tartą. Jeżeli masa będzie za rzadka dosypać nieco więcej bułki tartej, odstawić do lodówki na pół godziny. Z moreli usunąć pestki i w środek włożyć po kosteczce  marcepana lub cukru i ponownie zamknąć w jedną całość.
Schłodzone ciasto pokroić na 8 części, uformować kulki, rozpłaszczyć, włożyć nadzianą morelę i utoczyć knedle. Ugotować w wodzie z odrobiną soli i cukru. 
W między czasie przygotować polewę. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i po rozpuszczeniu dodać pokrojone na mniejsze kawałki orzechy (nie gotować za długo gdyż cukier za mocno się skrystalizuje i knedle nie dadzą się równomiernie obtoczyć tak jak to mi się przydarzyło). Ugotowane knedle wyłożyć bezpośrednio na patelnię z polewą i równomiernie je obtoczyć. Przełożyć na talerze. Smacznego

*źródło: Ewa gotuje

23 komentarze:

  1. Reniu! Cudowne knedle! Ja je uwielbiam i robię co roku - wkrótce znów będą na stole!
    Serdecznie Cię pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z kolei nie za bardzo przepadam za serem, więc tylko cieszę oczy

      Usuń
  2. Reniu,
    boskie!
    Morele,marcepan i orzechowa posypka.
    Będę marzyć...
    Ja tak lubię knedle.

    OdpowiedzUsuń
  3. chcę takie! jak niesamowicie pięknie i smacznie wyglądają, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. po prostu cudo zrobiłaś! ja tez chcę takie zjeść!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Łau! Ale świetnie! Marzę o chociaż jedym knedliczku .... ahhhh...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie smakowite połączenie. Ja też poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladaja cudownie Reniu! Zrobilam sie glodna :) Te wszystkie smaki o ktorych piszesz dzialaja na moja wyobraznie :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  8. Renatko...cudnie wyglądają :))) aż chce się zjeść

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie serowe knedle, tylko raz jadłam z morelami, a zazwyczaj robimy w domu ze śliwkami. Ta orzechowa polewa jest bardzo kusząca :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bajeczne! Chętnie przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O nie nieeee. Ja na pewno zjem więcej niż dwa. Koniecznie muszę je zrobić, wyglądają obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  12. świetny pomysł. teraz w sezonie nieustannie są u nas w domu morele, i pysznie byłoby je wykorzystać do obiadu!

    OdpowiedzUsuń
  13. ooo..., ja chcę, chcę, daj jedną :) Kurcze, ale bajer, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wlasnie takie letnie jedzonko lubie, pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  15. O łał...! Jakie okrąglutkie, jakie piękne, jakie apetyczne.... Chcę być jednym z Twoich Chłopców...!

    OdpowiedzUsuń
  16. Knedle przedstawiają się obłędnie. I ta morelka w środku! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O Jessu, ale odpał! To chyba już nadmiar szczęścia na talerzu... Pigusku, normalnie mnie rozwaliłeś tymi knedelkami, bo ja właśnie najbardziej lubię z morelami!

    OdpowiedzUsuń
  18. No jestem oczarowana nimi, jak tylko wybiorę się na następne zakupy owocowe to na pewno przygotuję te pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają przepysznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)