niedziela, 30 września 2012

Placek brzoskwiniowy


To ciasto nazywam pięciominutowym ze względu na czas, który zajmuje mi jego przygotowanie. Chyba nie ma prostszego sposobu, aby w tak krótkim czasie wyjąć z piekarnika blaszkę pysznego, pachnącego placka.  Jedno jest pewne- znika tak samo szybko jak się go robi:) 

Placek brzoskwiniowy
1 szkl maślanki naturalnej
3/4 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki

4 brzoskwinie

Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą niedbale łyżką i przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Składniki kruszonki wymieszać ze sobą i wyłożyć na owoce. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.


19 komentarzy:

  1. Wspaniały placek Reniu!
    Bardzo by mi pasował teraz do kawy...
    I cynie,co za kolory.
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  2. Reniu, wspaniały i jakie piękne cynie!
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięć minut powiadasz? Już je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie:) Pewnie też w 5 sekund znika ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne ciastko , czekam na przesylke , hiiiiiiii,
    pozdrawiam serdecznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Renatko, pozwolilam pokazac wspanialy talent twoich prac kucharskich na FB i na mojej stronie Pinterest ,
    teraz bedzie wiecej zainteresowanych, zrobilam tak , poniewasz twoj blog jest wspanialy, estetyczny i piekny ,a moze pomyslabys o zmianie zawodu , dzisiejszych czasch dobre i zdrowe wyzywienie jest b. wazne i i zawod piekny , przemysl !,
    http://pinterest.com/pin/47639708529557468/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Pani Mario:) strasznie teraz mnie mało na blogu ale to przez ten ogród, pochłonął mnie zupełnie:) a zmiana zawodu-może warto przemyśleć:) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Takie ciacho zawsze smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też się przekonałam do ciast na maślance czy kefirze. Właściwie to Martik piecze, ale nawet taki syfut na słodkie jak ja, czasem skubnę takiego pulchniaka, jak Twój!

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne i szybkie ciacho na niespodziewana zachianke:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale ciasto Reniu. A gdzie Ty sie podziewasz kochana, ze Cie nie ma na blogu juz tak dlugo? Wracaj natychmiast!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już od jutra bloguję pełna parą- strasznie dużo pracy mi się nawarstwiło no i żyję ostatnio działką-ostatnia pora na jesienne porządki:) kochana jesteś że mnie mobilizujesz do powrotu-buziak:)

      Usuń

  11. Ciasto jest pyszne i co najważniejsze szybko się je robi.W zamian za ten przepis chciałabym podzielić się przepisem na inne expresowe ciacho:
    1 szkl. cukru
    3 jajka
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody
    2-3 łyżeczki kakao
    1/2 słoiczka dżemu lub smażonych jabłek
    1 szkl.zimnego mleka
    1/2 szkl.oleju
    2 szkl.mąki

    Wszystko razem mieszamy ,przekładamy do formy i pieczemy około 40-45 min.Ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone.Można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję- chętnie wypróbuję ten przepis:) dopytam jeszcze-jabłka też do środka razem z pozostałymi składnikami? pozdrawiam

      Usuń
    2. Tak razem z pozostałymi składnikami.W przepisie był dżem ale ponieważ zawsze mam smażone jabłka z własnego ogrodu-zastosowałam zamiennik.Nie zmienia to smaku ciasta,gdyż za każdym razem ma ono inny smak w zależności od tego z jakich owoców mamy dżemik Pozdrawiam .

      Usuń
    3. zrobiłam wyszło pyszne-zamiast dżemu dodałam starkowane jabłka:) dziękuję za przepis-to ciasto ląduje w moich ulubionych przepisach:))

      Usuń

  12. Bardzo się cieszę ,że smakowało i mogłam się zrewanżować za Twoje przepisy , z których często korzystam. Pozdrawiam Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czy to ciasto ma jakąś nazwę? chciałabym opublikować przepis bo ciasto jest bardzo smaczne:)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)