czwartek, 13 czerwca 2013

Słodki chleb cynamonowy


Kiedy otrzymałam zaproszenie od Amber z bloga Kuchennymi drzwiami do wspólnego pieczenia chleba nie mogłam odmówić. Ta wspaniała przygoda nie mogła mnie ominąć. Pierwszy raz wzięłam udział w takim przedsięwzięciu i razem z 23 Piekarkami-blogerkami w jednakowym czasie w naszych domach unosił się wspaniały, cynamonowy aromat. Chlebek, który na pierwszy rzut oka wydawał się czasochłonny ale prosty w wykonaniu każdej z nas bez wyjątku posmakował. Ponieważ użyłyśmy różnych mąk i różnych drożdży zapewne będzie u każdej z nas inaczej wyglądał. Jedno jest pewne- jeszcze nie raz i nie dwa go upiekę a teraz lecę zobaczyć jakie cuda wyszły u koleżanek, bo zaraz 20-sta a ja jeszcze w trakcie pisania :)

Słodki chleb cynamonowy

ciasto
170 g mąki pszennej razowej (użyłam pół na pół pszenną tortową i żytnią typ 720)
1/2 łyżeczki soli
3/4 szkl mleka
filiżanka rodzynek (dałam całą paczkę)

Wymieszać mąkę, sól i mleko do połączenia składników. Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie się rozłożyły w cieście. 
Przykryć i odstawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.

biga
170 g mąki pszennej razowej (użyłam pół na pół pszenną tortową i żytnią typ 720)
1/4 łyżeczki drożdży instant
6 łyżek mleka
1/4 szkl niesolonego roztopionego masła
lekko roztrzepane duże jajko

Wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać ok 2 minuty aż składniki dobrze się połączą. Odstawić na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę. Bigę umieścić w misce i przykryć. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem. Najdłużej do 3 dni.

ciasto właściwe
biga
ciasto z rodzynkami
7 łyżek mąki pszennej razowej (użyłam pół na pół pszenną tortową i żytnią typ 720)
płaska łyżeczka soli
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (użyłam 1 łyżeczkę)
3/4 szkl posiekanych orzechów włoskich

cukier cynamonowy
3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu ( zrobiłam półtora porcji)

ciasto chlebowe
Wymieszać wszystkie składniki oprócz orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście.
Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu.
Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza.
Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym.
Zwinąć ciasno w roladę, dostosować długość do formy ( moja miała 35 cm długości), skleić końce i ułożyć szwem do dołu w lekko nasmarowanej formie.
Odstawić do kolejnego wyrośnięcia aż podwoi objętość-45-60 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 stopni. Piec około 30 minut, aż chlebek równomiernie się zrumieni. Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.
Piekły ze mną
Amber Kuchenny drzwiami
Ania Bajkorada
Anna Życie od kuchni
Anita Tak sobie pichcę
Alucha Nieład Alutki
Bee Magazyn Kuchenny
Bożena Smakowe kubki
Chantel Przy kubku kawy
Ewelina Around the kitchen table
Gosia Kocham gary
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Kasia Pokrojone i doprawione
Kasia Bake & Taste
Magda Konwalie w kuchni
Majka Kalejdoskop kulinarny
Margot Kuchnia Alicji
Marianna Kuchenna Wiewióra
Marta Co dziś zjem na śniadanie
Monika Moni w kuchni
Renata Forks'N'Canvas Art food
Sara Pieczarka Mysia
Wisła Zapach chleba





.

27 komentarzy:

  1. Piekniusi chlebek :) Moj wyszedl taki ciemny za sprawa maki razowej (tutejsze maki sa chyba jakies takie ciemniejsze:))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Agnieszko:) za to Twój jaki ciekawy i na topie bo opalony:)

      Usuń
  2. Ale piękny!
    Dziękuję Reniu,że piekłaś go razem z nami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Aniu za zaproszenie, to wspaniała przygoda:) buziaki

      Usuń
  3. ślicznie Ci się upiekł :) dziękuję za wspólny wypiek! pozdrawiam i miłego wieczoru życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    pieknie Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło było wspólnie pokręcić się po kuchni:) pozdrawiam

      Usuń
  5. slicznie ci wyszedł, piwonia bajeczna. Dzieki za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, piwonia z własnej działki:)

      Usuń
  6. słodki, smaczny, a rodzynki i orzechy ciekawie urozmaiciły jeszcze smak. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Piegusek i chleb i zdjęcia bardzo udane ,a wspólne pieczenie to świetna rzecz

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny bochenek! Fajnie, że skusiłaś się na wspólne pieczenie! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piegusku, jaki ładny roladowy ci wyszedł :-) Wspólne pieczenie jest super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Podziwiam wszystkie, ale Twój chyba najbardziej zakręcony:) Oczywiście przepięknie zakręcony:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie zakręcony :) Miło było wspólnie piec :) Do następnego razu..

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma dwóch identycznych!
    Pięknie Ci się zwinął:)
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny cynamonowy wzór w Twoim chlebie :)
    Dziękuję Ci za czas spędzony na wspólnym chleba pieczeniu :)
    Serdecznie pozdrawiam ...

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczny Ci wyszedł, taki jak rolada ...a te to ja uwielbiam:) dziękuję za wspólne pieczenie:) pozdrawiam ciepło Jolanta Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja poproszę tę pajdkę i szklankę mleka.
    Tyle wspaniałych doświadczeń, każda co innego zrobiła z przepisem , a mimo to wszystkie chleby jak marzenie. Dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. zawinięty rasowo :) Piękny! I jeszcze moje ulubione piwonie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Reniu pięknie Ci się upiekł nasz wspólny chlebek, W śodku śliczny cynamonowy ślimaczek, u mnie zrobiła się dziura :) Podoba mi się pomysł pomieszania z mąką żytnią.
    Dziękuję za wspólny czas i mam nadzieję że jeszcze się spotkamy przy wspólnym chlebie :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kolejny TOP MODEL wśród chlebów, jestem oczarowana. Twój zakrętas bardzo zacny ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. zawinięty niczy strucla :) piękny chlebek!
    dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)