niedziela, 3 listopada 2013

Dżem dyniowo-jabłkowy z nutą pomarańczy


Sezon dyniowy w pełni, więc nie mogłam sobie odmówić zrobienia dżemu dyniowo-jabłkowego. Jest to ulubiony dżem mojego starszego syna, ale znam szersze grono jego zwolenników. Dodatek galaretki (najlepiej pomarańczowej albo truskawkowej) dodatkowo wzbogaca smak tego dżemu. Można użyć startej skórki z pomarańczy i soku, ale galaretki powodują fajną konsystencję. Szybki, łatwy i bardzo smaczny przepis- zachęcam:)

Dżem dyniowo-jabłkowy
1 kg dyni (oczyszczonej)
1-1,5 kg jabłek (używam renety)
0,5 kg cukru
 2 galaretki pomarańczowe albo truskawkowe

Dynię pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na mały ogień często mieszając. Gdy puści sok dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Smażyć około 30 minut, aż jabłka i dynia się rozpadną, w razie konieczności zmiksować blenderem na gładko. Pogotować jeszcze około 10 minut. Na minutę przed końcem dodać sypkie galaretki i dokładnie wymieszać. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do dołu wieczkiem. Odstawić do ostygnięcia. Jeżeli nie ufamy tej metodzie, można  pasteryzować słoiki z dżemem w kąpieli wodnej lub piekarniku przez 10 minut.




14 komentarzy:

  1. Piękny Reniu!
    Wyjadłabym cały słoiczek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu my już sporo tego dżemu powyjadaliśmy zanim trafił do słoiczka:) wszyscy go lubimy:)

      Usuń
  2. Pigusku, może chociaż do malowania na budowę do mnie przyjdź, to ci będę gotowała takie konkretne żarcie, bo u ciebie takie wykwintne pyszności, że robotniki by sie nie najadły ;-)
    A ta łyżeczka sztorcem w dżemiku stojąca - bajeczny widok!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super przepis na dżem. Muszę kiedyś poczynić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz od dawna sie nosze z zamiarem zrobienia takowego dzemiku :) Musze sie w koncu skusic. Kolorystycznie wyglada on bajecznie:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda, to musi być coś pysznego! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. musi być pyszny, piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny dżem. : )
    Świetny pomysł na jesienne przetwory!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały dżemik! Skradnę słoiczek!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspanialy kolor. Nie jadlam jeszcze dzemu dyniowego...wpraszam sie dzis na sniadanie (mam nadzieje, ze Synek nie wyjadl wszystkiego:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)