Jakiś czas temu Ania zaproponowała akcję jesienną, której motywem przewodnim miała być gruszka. Zgłosiło się nas kilka i z zapałem zabrałyśmy się za pichcenie. A co z tego wyszło? sama jestem ciekawa. Zaplanowałam ciasto gruszkowe, ale ostatecznie powstała lekko wytrawna tarta. Szybka w przygotowaniu, łatwa i pyszna, wprost idealna na lekką kolację:)
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Spód
250 g mąki
120 g zimnego masła
1/4 szkl zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
1 żółtko
2-4 łyżki zimnej wody
sól
Nadzienie
3-4 gruszki średniej wielkości
150 g sera pleśniowego np gorgonzoli
200 g mascarpone
1 łyżka porto
listki z 2 gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz
1 łyżka brązowego cukru
Zagniatamy mąkę, orzechy, sól i masło, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtko i wodę, ponownie wyrabiamy, aby powstało elastyczne, zwarte ciasto. Zawijamy w folię kuchenną i schładzamy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim podłużną formę do pieczenia (starczyło mi jeszcze ciasta na małą tarteletkę). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i wsypujemy suchy groch lub fasolę, aby obciążyć spód i boki. Pieczemy "na biało" przez 10 minut w temperaturze 180 st. Usuwamy papier i groch (fasolę), pieczemy jeszcze 5-8 minut. Oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki kroimy w cienkie plastry. Mieszamy pokruszony ser pleśniowy z mascarpone, porto i tymiankiem. Wykładamy na podpieczony spód, przykrywamy plastrami gruszek, oprószamy solą, pieprzem i cukrem. Pieczemy 20 minut, do czasu aż wierzch lekko się skarmelizuje.
Tarta będzie smaczniejsza, jeżeli poukładamy jak najwięcej plastrów gruszek, ja dałam ich za mało ale i tak smakowała.
*źródło: Kuchnia 9-2011
Oto lista blogerek uczestniczących w akcji "jak gruszki na wierzbie"
Ania C– www.bajkorada.blogspot.com
Ania W – www.magnolia-rozmaryn. blogspot.com
Bożena http://www. smakowekubki.com/
Dorota R http://ugotujmyto.pl/
Dorota Ś http://dosismakolyki. blogspot.com/
Kamila – http://ogrodybabilonu. blogspot.com/
Karolina - http://bochnasaysdelicious. blogspot.com/
Karolina http:// stokolorowkuchni.blox.pl/html
Małgorzata http:// akacjowyblog.blogspot.com/
Renata S – www.forksncanvas.blogspot. com
jest po prostu totalnie cudna :) :)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta :) piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólny czas spędzony w kuchni : )
Rewelacyjna:)
OdpowiedzUsuńŚliczna ta tarta:) I bardzo fotogeniczna:)
OdpowiedzUsuńPycha! Sama wcięłabym zawartość całej blaszki. :-)
OdpowiedzUsuńchyba byś nie dała rady bo jest bardzo syta:)
Usuńmmm:) bardzo smacznie zaprezentowana :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam i dziekuje za udział w akcji :)
Cudowna tarta. No i ta foremka.
OdpowiedzUsuńforemka przeżyła swój debiut:)
UsuńKto by pomyslał ,że gruszka to taki wdzięczny owoc, można ja żenić i na słodko i na słono i jednocześnie na słodko,słono,kwaśno. Swietny pomysł. Dzięki za spotkanie pod gruszą.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBoskie! Doskonałe! Dziękuję za wspólny gruszkowy czas!
OdpowiedzUsuńW tarcie połączenie gruszek z serem pleśniowym jest idealne, Twoja tarta wygląda swietnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Mam nadzieję, że babskie spotkanie udane i brawo za pomyślną publikację :-) Piękna ta Twoja tarta, whm...:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńo taaak było super no i cieszę się, że udało mi się w końcu opublikować z automatu:)
Usuńpo prostu bajka! :)
OdpowiedzUsuńBajeczna fotografia, a tarta niesamowicie apetyczna. Już pochlonelam kawalek, a przepis kradne na przyszlosc :) Dzieki za wspólne gruszkowanie :)
OdpowiedzUsuńgruszki i ser pleśniowy, nigdy nie jadłam ;) muszę spróbować dziękuję za wspólny czas
OdpowiedzUsuńto duet idealny tak jak czekolada i gruszki-polecam:)
UsuńPiegusku- tarta prezentuje się obłędnie. Świetne połączenie smaków :) dziękuję za wspólne gruszkowanie, pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńWspaniała... uwielbiam połączenie gruszki i sera pleśniowego !
OdpowiedzUsuńOrzechowym ciastem mnie oczarowałaś ...
OdpowiedzUsuńa nadzienie - poezja !!!
genialna tarta !
zapisuję przepis ...
pozdrawiam serdecznie
to ciasto robiłam pierwszy raz ale spokojnie mogę je polecić, nie sprawiło mi żadnych problemów:)
Usuńale cudo :)
OdpowiedzUsuńRównież zapisuję przepis, choć nie posiadam takiej fajnej foremki !
OdpowiedzUsuńmożna zrobić w normalnej foremce do tarty a moja przeżyła właśnie swój debiut:)
UsuńWygląda niezwykle elegancko :). Cudowna jest.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
musiała wspaniale smakować :) dziękuję za wspólne chwile!
OdpowiedzUsuńSuper polaczenie:) Smakowac musiala ta Twoja tarta oblednie!:)
OdpowiedzUsuńWygląda wykwintnie.Lubie takie przekąski.
OdpowiedzUsuńBoskie połączenie ! Zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńOStatnio przekonałam się do sera pleśniowego, jadłam właśnie z gruszkami, a Twoja tarta wygląda bardzo elegancko i pysznie! Dziękuję za wspólną akcję!
OdpowiedzUsuń