piątek, 25 października 2013

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym


Jakiś czas temu Ania zaproponowała akcję jesienną, której motywem przewodnim miała być gruszka. Zgłosiło się nas kilka i z zapałem zabrałyśmy się za pichcenie. A co z tego wyszło? sama jestem ciekawa. Zaplanowałam ciasto gruszkowe, ale ostatecznie powstała  lekko wytrawna tarta. Szybka w przygotowaniu, łatwa i pyszna, wprost idealna na lekką kolację:)

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Spód
250 g mąki
120 g zimnego masła
1/4 szkl zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
1 żółtko
2-4 łyżki zimnej wody
sól

Nadzienie
3-4 gruszki średniej wielkości
150 g sera pleśniowego np gorgonzoli
200 g mascarpone
1 łyżka porto
listki z 2 gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz
1 łyżka brązowego cukru

Zagniatamy mąkę, orzechy, sól i masło, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtko i wodę, ponownie wyrabiamy, aby powstało elastyczne, zwarte ciasto. Zawijamy w folię kuchenną i schładzamy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim podłużną formę do pieczenia (starczyło mi jeszcze ciasta na małą tarteletkę). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy pergaminem i wsypujemy suchy groch lub fasolę, aby obciążyć spód i boki. Pieczemy "na biało" przez 10 minut w temperaturze 180 st. Usuwamy papier i groch (fasolę), pieczemy jeszcze 5-8 minut. Oczyszczone z gniazd nasiennych gruszki kroimy w cienkie plastry. Mieszamy pokruszony ser pleśniowy z mascarpone, porto i tymiankiem. Wykładamy na podpieczony spód, przykrywamy plastrami gruszek, oprószamy solą, pieprzem i cukrem. Pieczemy 20 minut, do czasu aż wierzch lekko się skarmelizuje.
Tarta będzie smaczniejsza, jeżeli poukładamy jak najwięcej plastrów gruszek, ja dałam ich za mało ale i tak smakowała.


*źródło: Kuchnia 9-2011

Oto lista blogerek uczestniczących w akcji "jak gruszki na wierzbie"




32 komentarze:

  1. jest po prostu totalnie cudna :) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała tarta :) piękne zdjęcia!

    dziękuję za wspólny czas spędzony w kuchni : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczna ta tarta:) I bardzo fotogeniczna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Sama wcięłabym zawartość całej blaszki. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba byś nie dała rady bo jest bardzo syta:)

      Usuń
  5. mmm:) bardzo smacznie zaprezentowana :)

    Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kto by pomyslał ,że gruszka to taki wdzięczny owoc, można ja żenić i na słodko i na słono i jednocześnie na słodko,słono,kwaśno. Swietny pomysł. Dzięki za spotkanie pod gruszą.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Boskie! Doskonałe! Dziękuję za wspólny gruszkowy czas!

    OdpowiedzUsuń
  8. W tarcie połączenie gruszek z serem pleśniowym jest idealne, Twoja tarta wygląda swietnie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam nadzieję, że babskie spotkanie udane i brawo za pomyślną publikację :-) Piękna ta Twoja tarta, whm...:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o taaak było super no i cieszę się, że udało mi się w końcu opublikować z automatu:)

      Usuń
  10. Bajeczna fotografia, a tarta niesamowicie apetyczna. Już pochlonelam kawalek, a przepis kradne na przyszlosc :) Dzieki za wspólne gruszkowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. gruszki i ser pleśniowy, nigdy nie jadłam ;) muszę spróbować dziękuję za wspólny czas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to duet idealny tak jak czekolada i gruszki-polecam:)

      Usuń
  12. Piegusku- tarta prezentuje się obłędnie. Świetne połączenie smaków :) dziękuję za wspólne gruszkowanie, pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała... uwielbiam połączenie gruszki i sera pleśniowego !

    OdpowiedzUsuń
  14. Orzechowym ciastem mnie oczarowałaś ...
    a nadzienie - poezja !!!
    genialna tarta !
    zapisuję przepis ...
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ciasto robiłam pierwszy raz ale spokojnie mogę je polecić, nie sprawiło mi żadnych problemów:)

      Usuń
  15. Również zapisuję przepis, choć nie posiadam takiej fajnej foremki !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić w normalnej foremce do tarty a moja przeżyła właśnie swój debiut:)

      Usuń
  16. Wygląda niezwykle elegancko :). Cudowna jest.
    Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  17. musiała wspaniale smakować :) dziękuję za wspólne chwile!

    OdpowiedzUsuń
  18. Super polaczenie:) Smakowac musiala ta Twoja tarta oblednie!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda wykwintnie.Lubie takie przekąski.

    OdpowiedzUsuń
  20. Boskie połączenie ! Zdecydowanie moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. OStatnio przekonałam się do sera pleśniowego, jadłam właśnie z gruszkami, a Twoja tarta wygląda bardzo elegancko i pysznie! Dziękuję za wspólną akcję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)