wtorek, 19 listopada 2013

Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami


Krótkie dni, słota i brak słońca nie nastrają mnie pozytywnie. Skutecznym sposobem na jesienną chandrę, która właśnie mnie dopada, zawsze była tabliczka pełnomlecznej czekolady, koniecznie z całymi orzechami laskowymi. Jednak w nadmiarze grozi to niezbyt pożądanymi dodatkowymi centymetrami nie tylko w biodrach, więc trzeba radzić sobie w inny sposób. Dobra książka, spotkania z przyjaciółmi, a na talerzu większa ilość kolorowych warzyw skutecznie poprawia nastrój. Zapraszam więc na ziemniaczane gniazdka wypełnione kawałkami indyka i kolorowymi warzywami.

Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami
filet z indyka
ulubione warzywa (może być mrożona mieszanka warzywna)
150 ml słodkiej śmietanki
ziemniaki
mleko
masło
przyprawy (sól, kolorowy pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka)
olej

Mięso pokroić w średnią kostkę, doprawić wedle uznania, polać odrobiną oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut, aby przeszło aromatem i smakiem przypraw.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, dodać masło, mleko i utłuc tłuczkiem na puszyste puree. 
Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso indycze, przełożyć do miski i na tym samym tłuszczu podsmażyć krótko warzywa. Następnie dodać mięso, wlać słodką śmietankę i dusić do chwili, aż śmietanka nieco odparuje i wytworzy się niewielka ilość sosu.
Ziemniaczane puree przełożyć do szprycki i na papierze do pieczenia wycisnąć gniazdka. W środek nałożyć warzywa z indykiem i zapiec krótko w piekarniku nagrzanym do 175 st z funkcją grilla.


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie puree - i do tego warzywa.pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje dania je sie przede wszystkim oczami. I na dodatek to jest nietuczące i lekkostrawne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, proste a wykwintne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tam wolę ziemniaki od czekolady, a te gniazdka wyglądają uroczo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł; i jak ładnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. extra pomysł! swietnie wygląda

    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. No i powiedz, jak tu nie zakochać się w tym daniu???

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)