niedziela, 16 lutego 2014

Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem


Szybka zapiekanka makaronowa, którą możemy przygotować w dowolnych kombinacjach. Moją gwiazdą wieczoru okazał się łosoś ale równie dobrze można użyć piersi z kurczaka albo kiełbaski. Celowo nie podaję ilości składników, gdyż to zależy od indywidualnych upodobań każdego z nas. 

Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
makaron
wędzony łosoś
śmietanka 18%
ser żółty cheddar
kolendra
pieprz, sól

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu. Wędzonego łososia pokroić na drobne paseczki. Ser potarkować na grubych oczkach i połączyć ze śmietanką. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć część makaronu a na wierzchu poukładać łososia i listki kolendry. Doprawić pieprzem. Przykryć resztą makaronu i mieszanką sera ze śmietanką. Zapiekać w 180 stopniach około 10-15 minut.



8 komentarzy:

  1. Łosoś w tej zapiekance zdecydowanie najbardziej mi odpowiada.
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie zmyślne naczynka, super! A pomysł na zapiekankę - przedni;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No takie danie na te całe walętynki to rozumiem! A foremki prześliczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ladnie wygląda i pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie, koniecznie muszę wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię takie zapiekanki i świetne foremki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)