poniedziałek, 4 maja 2015

TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI


Klasyczny tort na kakaowym biszkopcie, przełożony bitą śmietaną wymieszaną ze sporą ilością pokrojonych truskawek. Był prezentem imieninowym dla Babci, dlatego nie będzie zdjęć z przekroju. Musicie uwierzyć mi na słowo, że wyglądał ślicznie. Ciemny biszkopt, biała śmietana i czerwone truskawki sprawiły, że tort był bardzo wiosenny. Wydawało się, że trudnością będzie pokrojenie go ale ostry nóż poradził sobie doskonale z podziałem.

TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI

BISZKOPT
6 jajek
1,5 szkl cukru
1 szkl mąki tortowej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki octu

MASA ŚMIETANOWO-TRUSKAWKOWA
750 ml śmietany 30% 
0,5 kg świeżych i dojrzałych truskawek
2-3 łyżki cukru pudru (trzeba ilość dostosować do indywidualnych upodobań)
opcjonalnie 2-3 śmietan fixy

DEKORACJA
0,5 kg świeżych i dojrzałych truskawek podobnej wielkości

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż piana zrobi się błyszcząca i nie będzie wyczuwalnych grudek. Dodać żółtka i krótko zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao do białek, dodać ocet i delikatnie wymieszać łyżką, aż składniki się ze sobą połączą na puszystą masę.
Przełożyć delikatnie do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną tortownicy. Piec około 45 minut do efektu "suchego patyczka". Wystudzić. 

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Odłożyć nieco do posmarowania wierzchu i boków tortu, a resztę  wymieszać z pokrojonymi truskawkami. 

Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części (jeżeli lubimy bardzo wilgotne torty albo używamy śmietan fixu nasączamy każdą część wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i alkoholem) i przełożyć masą śmietanowo-truskawkową. Wierzch i boki posmarować dość równomiernie wcześniej odłożoną bitą śmietaną. 
Truskawki pokroić na plastry i poukładać dowolnie na torcie.




16 komentarzy:

  1. MNiam, az slinka leci :) Szkoda, ze to dla babci, bo bym sie wprosila na kawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majka nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić kolejny. Dla takie gościa jak Ty mogę zacząć od razu!

      Usuń
  2. Znakomity jest ten tort! *.*
    Prezentuje się bardzo apetycznie, zwłaszcza na tak pięknych zdjęciach! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam u Ciebie. Twoje zdjęcia też cudne:-)

      Usuń
  3. Cudowny:) ... a dla Babci wszystkiego najlepszego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sposób układania truskawek jest bardzo atrakcyjny, a prosty przecież. A Babunię ściskamy gorąco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Marzyniu! W bardzo prosty sposób możemy uzyskać super efekt:-) Babunia się ucieszy:-)

      Usuń
  5. Piękne artystyczne wykonanie. Gratuluję pomysłu i talentu (y)

    OdpowiedzUsuń
  6. mój pierwszy tort i wyszedł obłędnie- co prawda truskawki były tylko na wierzchu - tort dekorowany nimi dopiero przed podaniem gdyż za póżno je kupiłam:( w zamian nich do przełożenia użyłam własnej konfitury z truskawek i nasączyłam herbatą. Tort rozpływał się w ustach. Teść zastanawiał się nawet jak będą wyglądać kolejne torty skoro ten wyszedł cudownie!!! polecam wszystkim i zapraszam do mnie http://mamainkowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się ogromnie z sukcesu-aby tak dalej!

      Usuń
  7. Ten tort wygląda obłędnie! :-) Zrobię na urodziny Kamila w czerwcu, akurat zbiegają się z sezonem na truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola ten tort wygląda jeszcze lepiej na żywo:-) zrób go koniecznie na urodziny Kamila-powinien się ucieszyć:-)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)