wtorek, 31 marca 2015

BABKA CZEKOLADOWA Z SEREM


W zasadzie to nie miałam publikować tego przepisu ale synowie mnie przekonali, żebym jednak to zrobiła. Ciasto mnie nie zachwyciło, jest dość zwarte ale dość wilgotne. Nie znoszę ciast "suchych" czyli takich, które trzeba co chwilkę popijać kawą. Dodatek twarożku tworzy fajny wzór i świetnie podbija czekoladowy smak babki. Zaintrygował mnie sposób przygotowania ciasta, zazwyczaj babki kojarzą mi się z ucieraniem masła z cukrem i dodawaniem kolejno składników. Tu jest inaczej. Chyba prościej się już nie da. Mieszamy składniki suche, dodajemy masło, a na koniec wlewamy wodę-tak, też byłam zaskoczona, ale ciasto się upiekło bez zakalca. Na surowo miało fajną konsystencję, ale przekonana do niego na sto procent nie byłam. W sumie może ta babka nie jest moim faworytem ale swoich fanów w rodzinie znalazła:)

BABKA CZEKOLADOWA Z SEREM

CIASTO
2 szkl mąki tortowej
3 duże jajka
1,5 szkl cukru pudru
125 g miękkiego masła
1/2 szkl kakao w proszku
1 szkl wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
cukier waniliowy

MASA SEROWA
250 g sera twarogowego może być z wiaderka (ja użyłam zwykłego twarogu)
1/4 szkl cukru
2 łyżki miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam 1 łyżki, ponieważ zwykły twaróg jest bardziej suchy)
cukier waniliowy

POLEWA
2/3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
2/3 tabliczki czekolady białej
2 łyżki mleka

Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na gładką masę. Aby przygotować ciasto babkowe: wszystkie składniki suche wymieszać w misce, dodać miękkie masło, roztrzepane jajka i wodę i zmiksować do połączenia się składników. Połowę ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Następnie delikatnie wyłożyć łyżką masę serową uważając, aby nie dotknąć boków foremki. Delikatnie wylać na wierzch pozostałą część ciasta. Piec w 175 st. przez 50-60 minut do efektu suchego patyczka. 
Przygotować polewy: czekolady stopić na parze lub w mikrofalówce z mlekiem i polać ostudzone ciasto.




10 komentarzy:

  1. Reniu, ja też nie lubię suchych...
    A Twoja babka rewelacyjna!
    Chwytam słuszną porcję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba mnie skusiłaś na święta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! Lubię wilgotne wypieki, a dodatek sera pewnie tak sprawia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam kiedyś babkę z kulkami serowymi, bardzo nam smakowała:) .... u Ciebie sera jest dużo więcej i to mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękna babka!!! Radosnych Świąt Wielkanocnych

    OdpowiedzUsuń
  6. Piegusku, ta babka to jak nasze ciemne czeskie ciasto z z serem, tylko w innej formie:). Jestem przekonana, że byłabym zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę! Nie miałam pojęcia, że jest ciasto o takiej nazwie-podoba mi się:-)

      Usuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)