czwartek, 29 października 2015

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA


Wracam do Was, po długiej przerwie z pyszną zapiekanką. W tym roku udało mi się nazbierać dość pokaźne ilości grzybów które marynowałam, suszyłam i obgotowane mroziłam. Taka zapiekanka to świetna propozycja na wykorzystanie własnie takich pomrożonych grzybów. Wystarczy kilka składników i mamy wspaniały obiad lub kolację. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem zwolenniczką wszelakich zapiekanek i potraw jednogarnkowych, więc zapraszam:).

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
1 kg średniej wielkości ziemniaków
30 dag obgotowanych grzybów leśnych lub świeżych pieczarek
30 dag cienkiej kiełbasy (użyłam śląskiej)
2 duże cebule
375 ml słodkiej śmietanki 30%
30 dag żółtego sera
sól, pieprz
natka pietruszki, szczypiorek

Ziemniaki obrać, pokroić na plastry i wrzucić na 5 minut do wrzącej wody lub krótko pogotować na parze (ja wolę gotowane na parze). Cebulę, kiełbasę i grzyby pokroić i podsmażyć na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Dodać śmietankę, zieleninę i krótko poddusić, aż zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać dość gęsto warstwę przestudzonych ziemniaków. Posolić i popieprzyć. Zalać ziemniaki przygotowanym sosem, wyłożyć starty na grubych oczkach ser (odrobinę odłożyć) i poukładać kolejną warstwę ziemniaków. Posypać resztką sera i zapiekać w 180 st. przez 30-40 minut do zrumienienia.




7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dzięki i jest na dodatek bardzo smaczna:-)

      Usuń
  2. Fajna, zapisuję :-)
    P.S. U nas w tym roku taka susza, że grzybów prawie wcale nie było :-( Udało mi się znaleźć tylko kilka, wystarczyło na zupę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a u nas zatrzęsienie. szkoda tylko że nie znam miejsc prawdziwkowych:-(

      Usuń
  3. ale pyszna zapiekanka; lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to ślicznie, z pietyzmem jest ułożone... żeby tak kto podał, w takim ładnym anturażu :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)