poniedziałek, 2 listopada 2015

JESIENNA PAVLOVA Z KREMEM MASCARPONE I OWOCAMI


W zasadzie nie miałam pisać tego posta, gdyż torcik bezowy gościł już u mnie na blogu. Poproszono mnie jednak o publikację, więc zapraszam na jesienną wersję Pavlovej. Krucha beza z lekkim, wilgotnym środkiem podana w towarzystwie kremu mascarpone oraz ulubionych owoców nie znudzi się za szybko:)
Bezę można upiec szybciej, ale polecam wyłożyć krem i owoce tuż przed podaniem. Dzięki temu beza nie nasiąknie i będzie krucha.

PAVLOVA Z KREMEM MASCARPONE I OWOCAMI
BEZA
4 duże jajka
220 g cukru (najlepiej drobnego)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli

KREM MASCARPONE
opakowanie serka mascarpone
230 ml śmietanki 30%

PONADTO
ulubione owoce
cukier puder

Białka z solą ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się grudek cukru, a na koniec dodać skrobię i ocet. Dokładnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 20-24 cm i wyłożyć na niego masę białkową. Uformować boki i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika. Po 5 minutach obniżyć temperaturę do 150 st i piec 1,5 godz. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Schłodzoną śmietankę zmiksować razem z serkiem mascarpone na krem i wyłożyć na wystudzoną bezę.
Na wierzch poukładać ulubione owoce i posypać cukrem pudrem.




9 komentarzy:

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)