To ciasto nazywam pięciominutowym ze względu na czas, który zajmuje mi jego przygotowanie. Chyba nie ma prostszego sposobu, aby w tak krótkim czasie wyjąć z piekarnika blaszkę pysznego, pachnącego placka. Jedno jest pewne- znika tak samo szybko jak się go robi:)
1 szkl maślanki naturalnej
3/4 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
4 brzoskwinie
Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą niedbale łyżką i przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Składniki kruszonki wymieszać ze sobą i wyłożyć na owoce. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
Wspaniały placek Reniu!
OdpowiedzUsuńBardzo by mi pasował teraz do kawy...
I cynie,co za kolory.
Uściski!
Reniu, wspaniały i jakie piękne cynie!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Pięć minut powiadasz? Już je lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:) Pewnie też w 5 sekund znika ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciastko , czekam na przesylke , hiiiiiiii,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie :)))
bardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńRenatko, pozwolilam pokazac wspanialy talent twoich prac kucharskich na FB i na mojej stronie Pinterest ,
OdpowiedzUsuńteraz bedzie wiecej zainteresowanych, zrobilam tak , poniewasz twoj blog jest wspanialy, estetyczny i piekny ,a moze pomyslabys o zmianie zawodu , dzisiejszych czasch dobre i zdrowe wyzywienie jest b. wazne i i zawod piekny , przemysl !,
http://pinterest.com/pin/47639708529557468/
dziękuję Pani Mario:) strasznie teraz mnie mało na blogu ale to przez ten ogród, pochłonął mnie zupełnie:) a zmiana zawodu-może warto przemyśleć:) pozdrawiam serdecznie
UsuńTakie ciacho zawsze smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńJa też się przekonałam do ciast na maślance czy kefirze. Właściwie to Martik piecze, ale nawet taki syfut na słodkie jak ja, czasem skubnę takiego pulchniaka, jak Twój!
OdpowiedzUsuńpyszne i szybkie ciacho na niespodziewana zachianke:)
OdpowiedzUsuńWspaniale ciasto Reniu. A gdzie Ty sie podziewasz kochana, ze Cie nie ma na blogu juz tak dlugo? Wracaj natychmiast!
OdpowiedzUsuńjuż od jutra bloguję pełna parą- strasznie dużo pracy mi się nawarstwiło no i żyję ostatnio działką-ostatnia pora na jesienne porządki:) kochana jesteś że mnie mobilizujesz do powrotu-buziak:)
Usuń
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne i co najważniejsze szybko się je robi.W zamian za ten przepis chciałabym podzielić się przepisem na inne expresowe ciacho:
1 szkl. cukru
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
2-3 łyżeczki kakao
1/2 słoiczka dżemu lub smażonych jabłek
1 szkl.zimnego mleka
1/2 szkl.oleju
2 szkl.mąki
Wszystko razem mieszamy ,przekładamy do formy i pieczemy około 40-45 min.Ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone.Można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
dziękuję- chętnie wypróbuję ten przepis:) dopytam jeszcze-jabłka też do środka razem z pozostałymi składnikami? pozdrawiam
UsuńTak razem z pozostałymi składnikami.W przepisie był dżem ale ponieważ zawsze mam smażone jabłka z własnego ogrodu-zastosowałam zamiennik.Nie zmienia to smaku ciasta,gdyż za każdym razem ma ono inny smak w zależności od tego z jakich owoców mamy dżemik Pozdrawiam .
Usuńzrobiłam wyszło pyszne-zamiast dżemu dodałam starkowane jabłka:) dziękuję za przepis-to ciasto ląduje w moich ulubionych przepisach:))
Usuń
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ,że smakowało i mogłam się zrewanżować za Twoje przepisy , z których często korzystam. Pozdrawiam Basia.
a czy to ciasto ma jakąś nazwę? chciałabym opublikować przepis bo ciasto jest bardzo smaczne:)
Usuń