środa, 14 listopada 2012

Expresowe ciasto


Przepis na to ciasto poznałam niedawno, od sympatycznej Basi - czytelniczki mojego bloga. Jestem nim zachwycona ze względu na jego fantastyczny smak jak i również za to, że w zasadzie robi się je w minutę. Niesamowicie wilgotny placek podbił kubki smakowe wszystkich osób, które go spróbowały. Dziękuję jeszcze raz Basiu za ten przepis:). Jedyną moją modyfikacją w tym przepisie jest dodanie potarkowanych jabłek zamiast dżemu (akurat miałam pod ręką więc wykorzystałam) ale tak jak pisze Basia rodzaje dżemu możemy konfigurować dowolnie i tym samym wpływać na efekt końcowy.

Expresowe ciasto
3 jajka
1 szkl cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
2-3 łyżeczki kakao
0,5 słoiczka dżemu lub prażonych jabłek (dodałam 1 szkl potarkowanych jabłek)
1 szkl zimnego mleka
0,5 szkl oleju
2 szkl mąki

Wszystkie składniki mieszamy łyżką, przekładamy do formy i pieczemy ok 40-45 minut do efektu suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.


21 komentarzy:

  1. robię bardzo podobnie ciasto:) uwielbiam je ze względu na jego wigotność:) czasami polewam samą czekoladą, a czasami tak jak Ty wiórkami:) ostatnio nawet dla większej efektywności dodałam mniej cukru do masy, a później ciasto przekroiłam i wpakowałam dżem porzeczkowy:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej przepraszam! ty posypałaś cukrem pudrem- mój błąd.

      Usuń
  2. super przepis, robię podobne ale to z dżemem musi być pyszne! natychmiast zapisuję i na sobotnią herbatke napewno zagości u mnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. też korzystam z tego przepisu, jest bardzo smaczne:) zdjęcia wyszły pięknie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. MOja Mama robi podobne. Zachwycona jestem tym ciastem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie ciasta i często robię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W sobotę też piekłam to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  7. Na ile stopni :) ? 180 ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nooo i to jest plan na dziś:) super ciasto, fajne fotki. Prosto znaczy smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Reniu,
    ciasto świetne!
    Pysznie je pokazałaś.
    Koniecznie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne ciacho Reniu :) Wpraszam sie oczywiscie na kawalek (powinnam wziac sie za dochudzanie ale poczekam z tym do poniedzialku ha ha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To coś dla mnie, lubię gdy można szybko zrobić coś smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  12. lubie takie szybkie i nieskomplikwane ciasta, kilka munut i juz mozemy zajadac:) Twoje mi sie bardzi podoba i z wielka ochota sie czestuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne niepracochłonne ciacho, czekoladowa polewa nieodzowna! Troszkę czuć u mnie sodę, ale i tak zniknęła już połowa blaszki. Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak ekspresowe to coś dla mnie, zabieganej od świtu do północy ;), ciasto pysznie wygląda, pozdrawiam cieplutko i ściskam :).

    OdpowiedzUsuń
  15. Mogłabym wiedzieć na jakiej wielkości blaszkę jest ta porcja ciasta??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam w blaszce o wymiarach 24x28 ciasta jest nie za dużo więc można śmiało upiec w małej tortownicy :-)

      Usuń
  16. Jest w piekarniku....zobaczymy jak wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)