Przepis na to ciasto poznałam niedawno, od sympatycznej Basi - czytelniczki mojego bloga. Jestem nim zachwycona ze względu na jego fantastyczny smak jak i również za to, że w zasadzie robi się je w minutę. Niesamowicie wilgotny placek podbił kubki smakowe wszystkich osób, które go spróbowały. Dziękuję jeszcze raz Basiu za ten przepis:). Jedyną moją modyfikacją w tym przepisie jest dodanie potarkowanych jabłek zamiast dżemu (akurat miałam pod ręką więc wykorzystałam) ale tak jak pisze Basia rodzaje dżemu możemy konfigurować dowolnie i tym samym wpływać na efekt końcowy.
3 jajka
1 szkl cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
2-3 łyżeczki kakao
0,5 słoiczka dżemu lub prażonych jabłek (dodałam 1 szkl potarkowanych jabłek)
1 szkl zimnego mleka
0,5 szkl oleju
2 szkl mąki
Wszystkie składniki mieszamy łyżką, przekładamy do formy i pieczemy ok 40-45 minut do efektu suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
robię bardzo podobnie ciasto:) uwielbiam je ze względu na jego wigotność:) czasami polewam samą czekoladą, a czasami tak jak Ty wiórkami:) ostatnio nawet dla większej efektywności dodałam mniej cukru do masy, a później ciasto przekroiłam i wpakowałam dżem porzeczkowy:D
OdpowiedzUsuńojej przepraszam! ty posypałaś cukrem pudrem- mój błąd.
Usuńsuper przepis, robię podobne ale to z dżemem musi być pyszne! natychmiast zapisuję i na sobotnią herbatke napewno zagości u mnie!
OdpowiedzUsuńteż korzystam z tego przepisu, jest bardzo smaczne:) zdjęcia wyszły pięknie:D
OdpowiedzUsuńMOja Mama robi podobne. Zachwycona jestem tym ciastem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta i często robię:)
OdpowiedzUsuńW sobotę też piekłam to ciasto.
OdpowiedzUsuńNa ile stopni :) ? 180 ?
OdpowiedzUsuńTak
Usuńidealnie wygląda
OdpowiedzUsuńNooo i to jest plan na dziś:) super ciasto, fajne fotki. Prosto znaczy smacznie:)
OdpowiedzUsuńReniu,
OdpowiedzUsuńciasto świetne!
Pysznie je pokazałaś.
Koniecznie wypróbuję.
Fajne ciacho Reniu :) Wpraszam sie oczywiscie na kawalek (powinnam wziac sie za dochudzanie ale poczekam z tym do poniedzialku ha ha :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie, lubię gdy można szybko zrobić coś smacznego :)
OdpowiedzUsuńlubie takie szybkie i nieskomplikwane ciasta, kilka munut i juz mozemy zajadac:) Twoje mi sie bardzi podoba i z wielka ochota sie czestuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietne niepracochłonne ciacho, czekoladowa polewa nieodzowna! Troszkę czuć u mnie sodę, ale i tak zniknęła już połowa blaszki. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńJak ekspresowe to coś dla mnie, zabieganej od świtu do północy ;), ciasto pysznie wygląda, pozdrawiam cieplutko i ściskam :).
OdpowiedzUsuńMogłabym wiedzieć na jakiej wielkości blaszkę jest ta porcja ciasta??
OdpowiedzUsuńJa piekłam w blaszce o wymiarach 24x28 ciasta jest nie za dużo więc można śmiało upiec w małej tortownicy :-)
UsuńJest w piekarniku....zobaczymy jak wyjdzie...
OdpowiedzUsuń