Warzywa ze szlachetnego rodu dyniowatych mają same zalety. Bakłażany, cukinie, dynie czy patisony są smaczne i pożywne, a przy tym lekkostrawne. Cieszę się, że właśnie nadchodzi ten czas - letni czas, kiedy warzywa i owoce są najlepszej jakości, najsmaczniejsze. Dzisiaj polecam pyszną tartę z cukinią i szynką :)
1/3 kostki masła
1 szkl mąki
1 jajko
sól, tłuszcz do formy
2 marchewki
średnia cukinia
mały kawałek pora
15 dag szynki
szkl śmietany 30 %
4 jajka
10 dag startego sera żółtego
2 łyżki ziół prowansalskich
pieprz, sól
Z masła, mąki i jajka zagnieść ciasto. Wylepić natłuszczoną formę, by powstał rant i nakłuć ciasto kilkakrotnie widelcem. Zapiec przez kilka minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Oczyszczone marchewki oraz por pokroić w krążki, cukinię umyć i pokroić w plastry. Szynkę pokroić w paski. Składniki wymieszać i położyć na zapieczone ciasto. Śmietanę roztrzepać z jajkami, dodać zioła, żółty ser, wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Masą polać warzywa i piec około 40 min w temp 180 stopni.
Oj, tartę z cukinią uwielbiam. W ogóle cukinię uwielbiam! Twoja bardzo, bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
bardzo mi się podoba! zdjęcia są przeapetyczne :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda ta mieszanka kolorów.
OdpowiedzUsuńPigusku, ty wyślij swoje zdjęcia do jakiegoś branżowego magazynu!
OdpowiedzUsuńP.S. U pani Majany są ciasteczka - pieguski, to coś dla Ciebie :-)
Pysznie się prezentuje Twoja tarta, zwłaszcza, że cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw :)
OdpowiedzUsuńmarzyniu coś Ty moje zdjęcia w porównaniu z innymi to słabe są ale uczę się wciąż czegos nowego i fotografia sprawia mi ogromna frajde :)) dzięki, że mnie doceniasz :))
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny za miłe komentarze :)
Oj, ale bym zjadła kawałek! Przepis zachowałam:)
OdpowiedzUsuń