czwartek, 2 września 2010

Zupa grzybowa


Grzybów w lesie mnóstwo po ostatnich deszczach, więc czas na zupę ze świeżych, leśnych grzybów. Jak myślę o tej zupie to mam wrażenie, że to już jesień, a przecież tak jakoś mało tego lata w tym roku było :((.

Zupa grzybowa
podgrzybki
1 cebula
masło
ziemniaki
marchewka
sól i pieprz

Oczyszczone i umyte podgrzybki pokroić na paski i obgotować w osolonej wodzie. Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać grzybki, nieco poddusić i podlać wodą. Dodać marchewkę i ziemniaki, ugotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem oraz zabielić śmietaną. Można ją wzbogacić o makaron ale ja tym razem tego nie zrobiłam. Smacznego.

6 komentarzy:

  1. I jeszcze po tych wędzonych rybach, takimi grzybami mnie drażnisz! Zdecydowanie się obrażam (chwilowo!)

    OdpowiedzUsuń
  2. no całe szczęście że chwilowo !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. grzybowa ze świeżych, leśnych grzybów... musi pachniec obłędnie! a jak smakowac! och, co za rozkosz.
    nie jadłam jeszcze ze świeżych grzybów leśnych, jedynie ze świeżych pieczarek. bo zawsze korzystam z ususzonych grzybów. nie mam zbytnio możliwości by wybrac się na grzybobranie, a od zeszłego roku mam na to taką ochotę...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, zazdroszczę tych grzybów. I mam wielką ochotę na taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pigusku, idę właśnie na ognisko i na pewno znajdę grzyby!
    I też se zrobię TAKĄ ZUPKĘ, kusicielko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmm...jaka pyszna!!

    Piegusku pragnę zaprosić Cię do zabawy w "Lubię.."
    Zasady są następujące:
    - podajemy kto nas zaprosił do zabawy
    - wymieniamy 10 ulubionych rzeczy
    - zapraszamy kolejne 10 osób i powiadamiamy je o tym w komentarzach.

    Cieplutko Cię pozdrawiam i życzę miłej zabawy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)