czwartek, 14 czerwca 2012

Szparagi zapiekane z szynką


W przerwie między meczami czas na lekką kolację więc zapraszam na zapiekane szparagi pod pyszną kołderką chlebowo-ziołową. Fajne, lekkie danie dla wszystkich wielbicieli szparagów. Nie rozpisuję się zbytnio, bo właśnie zaczął się ciekawie zapowiadający się mecz Hiszpania-Irlandia. Zmykam szybko przed telewizor :)

Szparagi zapiekane z szynką
1 kg białych szparagów
4 kromki chleba tostowego
4 łyżki masła
5 łyżek posiekanych ziół
1 cebula
2 łyżki mąki
350 ml bulionu warzywnego
50 ml mleka
350 g gotowanej szynki w plasterkach
sól, pieprz, cukier

Szparagi umyć, obrać i odkroić zdrewniałe końce, gotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez 15 minut. Z tostów odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki masła i zmiksować. Wsypać 2 łyżki ziół, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. (z termoobiegiem 180 st.). 
Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku roztopić pozostałe masło i zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilkę smażyć. Mieszając, stopniowo wlewać bulion, aż powstanie kremowy sos. Wlać mleko, dodać resztę ziół, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą i pieprzem. 
Szparagi wyjąć z wody i osączyć. Następnie każdą łodyżkę ciasno owinąć plastrem szynki. Ułożyć do naczynia żaroodpornego (bądź kilku mniejszych naczyń), wierzch polać sosem i posypać masą chlebowo-ziołową. Zapiekać około 15 minut.

* źródło: Sól i Pieprz 5/2010

11 komentarzy:

  1. o kurcze, ale zdjęcia! i szparagi niczego sobie. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekne zdjęcia, a i danie wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia piękne ale szparagi jakie pyszne - próbowałem to wiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie sie prezentuja Reniu :) Jaka szkoda, ze nie lubie szparagow...

    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szparagi pyszne zawsze,a le ta masa chlebowo-ziołowa mnie urzekła...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają świetnie! Uwielbiam szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a, jakie ziola posiekac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, że tak późno odpisuję ale miałam problemy techniczne związane z częstymi awariami prądu po gwałtownych burzach:) a wracając do pytania to swoje ulubione, ja użyłam tylko pietruszki ale warto dostosować przepis pod swoje kubki smakowe:) pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)