wtorek, 19 czerwca 2012

Torcik truskawkowo-serowy na chrupiącym spodzie


Dla wszystkich wielbicieli ciast bez pieczenia - szybki torcik. Idealny na taką pogodę, łatwy w wykonaniu i dość efektowny, powinien Wam zasmakować. Po raz pierwszy robiłam masę na bazie twarogu, zazwyczaj posiłkowałam się serkami homogenizowanymi i przyznam się szczerze, że tradycyjny sernik na zimno - klik jest jak dla mnie na razie numerem jeden. Myślę, że ten przepis znajdzie również swoich amatorów - o jednym już wiem:).
Zapraszam na kawałek torcika do kawki.

Torcik truskawkowo-serowy na chrupiącym spodzie
125 g masła
175 g ciastem amaretti (użyłam zwykłych maślanych)
750 g truskawek
125 g cukru pudru
500 g mielonego twarogu
sok i skórka z z połowy cytryny
4 łyżki żelatyny
400 g śmietany słodkiej 30%
2 op cukru waniliowego
30 g bezów

Masło roztopić, ciastka pokruszyć i wymieszać z jeszcze ciepłym masłem. Masę rozłożyć równomiernie na kwadratowej blasze (24x24 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić na około godzinę do lodówki.
Truskawki umyć, osączyć i oczyścić z szypułek, odłożyć kilka sztuk do dekoracji. Połowę zmiksować z cukrem pudrem na mus. Twaróg wymieszać z musem, sokiem i skórką z cytryny. Pozostałe truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Żelatynę namoczyć w 3/4 szklanki zimnej wody i gdy napęcznieje rozgrzać, aby się rozpuściła. Wymieszać z 2 łyżkami masy twarogowej, następnie dodać do pozostałej masy i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno. Połowę dodać do tężejącej masy, wsypać pokrojone truskawki, wymieszać i rozprowadzić na cieście. Pozostałą śmietanę nierównomiernie rozprowadzić na cieście, wierzch udekorować truskawkami pokrojonymi w plastry. Bezy pokruszyć i oprószyć wierzch tortu. 


*źródło: Sól i Pieprz 5/2010

15 komentarzy:

  1. taki truskawkowy sernik to na pewno smakuje przepysznie:)
    i z checia bym przygarnela choc jeden kawaleczek:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Renatko...pięknie wygląda;))musi byc pyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny Reniu! Ileż bym dała za porcję takiego sernika teraz, od razu!!!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poproszę.
    Nie mogłabym odmówić sobie takiego deseru.
    Piękny i pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie to musi byc pyszne! uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojeju, ale to musiało być pyszne. Uwielbiam wszystko co ma w sobie twaróg :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieknie i pysznie wyglada Reniu :) Robilam podobny na urodziny Malego tylko z dodatkiem czerwonych porzeczek :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bylo pyszne bo tez mialam okazję zjeść..... niebo w gębie ,mówię prawdę!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)