wtorek, 27 listopada 2012

Pierogi z jajkami i pieczarkami


Często przy okazji spotkań z koleżankami z pracy rozmawiamy na tematy kulinarne. Niejednokrotnie wymieniamy się przepisami sprawdzonymi w naszych domach. Tak było i tym razem. Po ostatnim spotkaniu głęboko zapadły mi w głowę pierogi Oli. Właśnie te pierogi serwuje od lat swoim bliskim na większych imprezach rodzinnych. Zrobiłam więc je i ja. Okazały się strzałem w dziesiątkę. Bardzo lekkie, delikatne, idealne na danie wigilijne. A Święta już tuż tuż, więc jeżeli chcielibyście urozmaicić swoje menu o nowe danie, to szczególnie polecam te pierogi. Moja rodzina zachwycona - a wiedzą co dobre:). Dzięki Olu za wspaniały przepis!

Pierogi z jajkami i pieczarkami
Farsz
5 jajek ugotowanych na twardo
0,5 kg pieczarek
2 średnie cebule
1 jajko
2 łyżki masła
sól, pieprz
Ciasto
0,5 kg mąki
0,5 l maślanki naturalnej
szczypta soli

Z mąki i maślanki wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i powycinać kółka. Pieczarki i cebulę pokroić w dość drobną kostkę, podsmażyć na maśle i pozostawić do ostudzenia. Jajka pokroić w kostkę, dodać do nich ostudzone pieczarki z cebulą i surowe jajko. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ze zrumienioną cebulką.



16 komentarzy:

  1. Reniu,
    wyglądają bosko!
    Ja,miłośniczka pierogów zapisuję je do zrobienia.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jajko i pieczarka w pierogach? W życiu bym nie wpadła na takie połączenie - koniecznie muszę spróbować :)

    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama byłam zdumiona ale cieszę się ogromnie, że je zrobiłam-pyszne nowe danie na Wigilię będzie:)

      Usuń
  3. bardzo fajny farsz, a zdjęcie mega apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie.
    Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award. Zapaszam do siebie: http://www.gotowaniezmilosci.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. W życiu nie jadłam takiego farszu w pierogach. Ale jestem przekonana, że są pyszne. Tylko żeby się chciało lepić :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu czyżbyś nie lubiła lepienia pierogów??? na szczęście mi to sprawia przyjemność!!! buziaki

      Usuń
  6. nigdy nie jadłam pierogów z jajkiem ale wyglądają na smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. niesamowicie ciekawy farsz. Ja na babskich spotkaniach też lubię się wymieniać kulinarnymi przepisami, zawsze coś fajnego się wyhaczy :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo zaskoczył mnie ten farsz, oczywiście pozytywnie. Muszę kiedyś spróbować nadziać pierogi jajkiem i pieczarkami :)
    Pozdrawiam, Tosia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nigdy,a gotuję już trochę nie robiłem ciasta na maślance.Najwyższy czas spróbować. Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierogi są wyśmienite.Pierwszy raz robiłam ciasto z maślanką i jestem mile zaskoczona.Jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.Pierożki palce lizac! polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za komentarz-cieszę się, że pierożki posmakowały-to mój hit na Wigilię:) pozdrawiam

      Usuń
  11. Warte wypróbowania,tym bardziej, że wyglądają niezwykle apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)