Pyszny sernik na zimno tym razem w wersji twarogowej. Jeżeli nie jesteście wielbicielami jeżyn polecam użyć malin, szczególnie teraz, kiedy jest pełnia sezonu. Przepis zaczerpnięty z Bake&Taste z niewielkimi modyfikacjami.
Spód
140 g herbatników
60-70 g masła
Masa serowa
1 kg twarogu mielonego z wiaderka
170 g jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
cukier puder do smaku
4 łyżki żelatyny
350 g jeżyn
Herbatniki pokruszyć w blenderze, dodać roztopione masło, wymieszać do połączenia się składników. Wyłożyć na dno, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i schłodzić w lodówce.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem ( dałam 8 łyżek ale trzeba dosłodzić według swoich upodobań), jogurtem i sokiem z cytryny. Podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane blenderem i przeciśnięte przez sitko jeżyny, dosłodzić.
Żelatynę namoczyć w 3/4 szkl zimnej wody, po napęcznieniu podgrzać w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej, do uzyskania płynnej konsystencji. Połowę dodać do masy serowej cały czas miksując, żeby nie powstały grudki. Wylać na schłodzony spód herbatnikowy i wstawić do lodówki do stężenia na około 15 minut. Po tym czasie do masy jeżynowej dodać drugą część żelatyny, ponownie cały czas miksując. Jeżeli żelatyna stężała trzeba ją lekko podgrzać. Masę wylać do wierzch i schłodzić przez noc w lodówce.
.
pycha:) lubie takie lekkie desery:)
OdpowiedzUsuńcudowny!!!!
OdpowiedzUsuńwygląda profesjonalnie, jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńi jak łatwo otrzymać taki efekt- zachęcam :)
UsuńFenomenalny! Zakochałam się w jego kolorze :)
OdpowiedzUsuńnastępnym razem dam więcej jeżymn żeby był bardziej intensywny :)
UsuńPrezentuje się niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńIdealny! Wygląda niezwykle smakowicie, piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Jaki rowniutki i idealny! :) Piekny CI wyszedl :)
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu, gdzie jest ten trójkącik na talerzyku, to wyszedł tak nierealnie jak plastikowa atrapa do dekoracji witryn sklepowych :-) cudny!
OdpowiedzUsuń