Z tęsknoty za upalnymi, letnimi dniami zapraszam na kremowe, pyszne lody. Bez maszynki, gotowe w kilka minut (nie licząc mrożenia). Nie jestem miłośniczką masła orzechowego i dla mnie wystarcza jedna gałka, ale dzieciaki bez problemu pochłaniają olbrzymie ilości. Żeby jakoś osłodzić im czas powrotu do szkoły rozpieszczam ich ulubionymi lodami :)
Lody z masłem orzechowym i fistaszkami
2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
szczypta soli
1 puszka (450 g) mleka skondensowanego niesłodzonego
cukier puder – do smaku (można zastąpić płynnym miodem)
6 dużych łyżek niesłodzonego masła orzechowego
2 duże garście orzechów ziemnych posiekanych na mniejsze kawałki
ew. ulubione dodatki: pokruszone pełnoziarniste ciasteczka, wiórki kokosowe, groszki czekoladowe
Kremówkę ubić ze szczyptą soli. W drugiej misce wymieszać masło orzechowe z mlekiem skondensowanym oraz cukrem pudrem. Dosłodzić według upodobań, pamiętając, że kremówka nie jest dosłodzona. Delikatnie dodać połowę ubitej śmietany do masy orzechowej, wmieszać szpatułką. Następnie ostrożnie wmieszać drugą część śmietany i dosłodzić jeśli lody będą za mało słodkie. Na końcu dodać ulubione dodatki: orzechy, czekoladę, bakalie, ciasteczka i powoli zamieszać, żeby dodatki równomiernie się rozłożyły. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki na kilka godzin.
Przepis zaczerpnięty od BOOK ME A COOKIE -klik
Reniu,
OdpowiedzUsuńzjadłabym z rozkoszą,cudowne!
zapraszam Aniu :)
UsuńWspaniałe! Dla takiego miłośnika masła orzechowego, jak ja, idealne :)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale ! Muszę je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie, nic prostszego :)
UsuńUwielbiam lody z masłem orzechowym. Twoje wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńKocham masło orzechowe! To jest wprost stworzone dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne, chętnie wypróbuje pomysł! :))
OdpowiedzUsuńpyszności mniammm musze sie kiedys pokusić o domowe lody
OdpowiedzUsuńMusiały być obłędne! :D
OdpowiedzUsuńWow, znakomite lody! *.*
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis!