wtorek, 3 lutego 2015

PĄCZUSIE SEROWE


Przepis idealny. Szybkie, mięciutkie i pulchne pączusie serowe. Dużo smaczniejsze niż w sklepie, więc dość wymówek i trzeba usmażyć póki trwa karnawał. Doskonale utrzymują świeżość co jest ich dodatkową zaletą. Wyśmienite do filiżanki ulubionej kawki:-).

PĄCZUSIE SEROWE

0,5 kg twarogu półtłustego
6 łyżek cukru
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
4 jajka
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka spirytusu
cukier waniliowy

Twaróg przepuścić przez maszynkę, dodać resztę składników i wyrobić łyżką gładkie ciasto. Dłonie zwilżyć olejem, formować malutkie kulki i smażyć z obu stron na dobrze nagrzanym (175-180 st.) oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


Przepis zaczerpnięty od E.Gontarskiej "Pączki i faworki. Domowe wypieki dla każdego"

14 komentarzy:

  1. uwielbiam je. Ale mi smaku zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Pięknie usmażone!

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne, idealne, piękne!
    Zapraszam się...

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Az narobiłaś mi smaka :)

    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  5. PIgusku, wszystko, co robisz jest zawsze takie dopracowane, kształtne, apetyczne... Widziałam wiele takich pączuszków, ale żadne nie były takie "dopieszczone" jak Twoje, choć zapewne wszystkie były pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu dziękuję za piękny komplement ale tym razem to one same się takie okrąglutkie podczas smażenia zrobiły :-) buziaki

      Usuń
  6. Jakbym nie była na diecie to bym chętnie zrobiła. Zrobię na tłusty czwartek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, nie będziesz żałować

      Usuń
  7. Fajny przepis i mniej pracy niz z tymi na drozdzach :) Chociaz tych drozdzowych nic nie przebije! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja w tym roku robiłam oponki serowe. Uwielbiam takie wypieki..

    OdpowiedzUsuń
  9. serowe pączki są genialne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)