niedziela, 31 maja 2015

PODPŁOMYKI ZE ŚWIEŻĄ SALSĄ POMIDOROWĄ Z DODATKIEM MIĘTY





















































To mój pierwszy udział w Wypiekaniu na Śniadanie i jestem zachwycona. Już od dawna miałam w planach upieczenie podpłomyków i cieszę się, że nadarzyła się okazja upiec je w większym gronie. Cieniutki, rustykalny placek z bardzo lekkim nadzieniem zdecydowanie będę wypiekała częściej:)


PODPŁOMYKI ZE ŚWIEŻĄ SALSĄ POMIDOROWĄ Z DODATKIEM MIĘTY

PLACKI
200g mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 lub jeśli nie macie wystarczy mąka pszenna T500
2 łyżki stopionego masła
1/2 szklanki wody
duża szczypta soli

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zagnieść i odstawić na pół godziny do odpoczęcia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na omączonym blacie lub rozklepać dłonią na pożądaną wielkość. Piekarnik rozgrzać do 240st , placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do wypieków.

SALSA POMIDOROWA
1 duży mięsisty pomidor
mała cienka cukinia
pół czerwonej cebuli
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
łyżka oliwy

DODATKOWO
garść świeżej mięty do posypania wierzchu
4 łyżki greckiego jogurtu (lekko posolić, popieprzyć, można dodać ulubione posiekane zioła)

Pomidor i cukinię pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać oliwę i odstawić do "przegryzienia" na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowane podpłomyki posmarować jogurtem i ułożyć odstane dodatki. Wsunąć do nagrzanego pieca i zapiekać 10 minut. Jeśli ktoś nie trawi ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec sam a dodatki w postaci zimnej położyć na gorące placki! Upieczone placki posypać świeżą miętą. Smacznego!



Razem ze mną piekły:

10 komentarzy:

  1. Wielkie dzięki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja dziękuję za zaproszenie Małgosiu:) podpłomyki super

      Usuń
  2. Dzięki za wspólne pieczenie podpłomyków :)
    Fajne kolorowe fotki Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe te Twoje podpłomyki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólne wypiekanie, podpłomyki wyglądają wyśmienicie.Pozdrawiam serdecznie.Danusia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne wypiekanie, podpłomyki wyglądają wyśmienicie.Pozdrawiam serdecznie.Danusia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają cudownie, zapisuję przepis Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że nie da się chociaż polizać przez ekran ;-(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)