Fasolka po bretońsku
2 szkl fasoli
cebula
kiełbasa
koncentrat pomidorowy
kostka rosolowa
boczek wędzony
przyprawy
bulion
Fasolę przebrać, opłukać i namoczyć najlepiej na całą noc w zimnej wodzie. Zagotować bulion, dodać fasolkę i ugotować do miękkości. Boczek, kiełbaskę i cebulę podsmażyć i dodać do fasoli. Podsmażyć na patelni koncentrat pomidorowy, połączyć z fasolą, dusić przez kilka minut i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub z pieczywkiem.
Cześć, Piegusku, ja TEŻ MAM FASOLKĘ, ale mi hurma i czereda zeżarła porcję odłożoną do zdjęcia i mam bez fotki. Moja fasolka jest rzadsza niż Twoja (bo my lubimy taką gdzieś w połowie drogi między zupą a drugim), ale też jest taka pomidorowa.
OdpowiedzUsuńja nie mam
OdpowiedzUsuńzazdroszczę
mamamarzyniu - ja fasolkę to robie w wielkim garnku i wekuję nieco do słoików, dzięki temu zostało mi nieco do zdjęcia bo jak sie dosiedli to zabrakło :))
OdpowiedzUsuńasieja - zapraszam został mi jeszcze jeden słoiczek chętnie sie podzielę :))