sobota, 5 grudnia 2009

Fasolka po bretońsku

Wszyscy mają fasolkę mam i ja :))


Fasolka po bretońsku

2 szkl fasoli
cebula
kiełbasa
koncentrat pomidorowy
kostka rosolowa
boczek wędzony
przyprawy
bulion

Fasolę przebrać, opłukać i namoczyć najlepiej na całą noc w zimnej wodzie. Zagotować bulion, dodać fasolkę i ugotować do miękkości.  Boczek, kiełbaskę i cebulę podsmażyć i dodać do fasoli. Podsmażyć na patelni koncentrat pomidorowy, połączyć z fasolą, dusić przez kilka minut i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub z pieczywkiem.

3 komentarze:

  1. Cześć, Piegusku, ja TEŻ MAM FASOLKĘ, ale mi hurma i czereda zeżarła porcję odłożoną do zdjęcia i mam bez fotki. Moja fasolka jest rzadsza niż Twoja (bo my lubimy taką gdzieś w połowie drogi między zupą a drugim), ale też jest taka pomidorowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. mamamarzyniu - ja fasolkę to robie w wielkim garnku i wekuję nieco do słoików, dzięki temu zostało mi nieco do zdjęcia bo jak sie dosiedli to zabrakło :))
    asieja - zapraszam został mi jeszcze jeden słoiczek chętnie sie podzielę :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)