To mój debiut jeżeli chodzi o gotowanie na parze i już strasznie żałuję, że nie dałam sie skusić dużo wcześniej. Słyszałam, że potrawy przyrządzone w ten sposób mają inny smak - o niebo lepszy, niż te ugotowane tradycyjnie, gdzie cały smak i wszystkie wartości odżywcze zostają praktycznie wylane razem z wodą w której się gotowało. Zaczęłam skromnie i dość asekuracyjnie przyrządzając rybkę z warzywami, ponieważ nie mam jeszcze pojęcia ile czasu trwa cały proces gotowania. No cóż praktyka czyni mistrzem więc nieco pracy jeszcze przede mną :)).
Przepis dodaję do akcji Gotowanie na parze
Składniki
2 filety soli
ziemniaki
brokuły ( mrożone )
kalafior (mrożony )
przyprawy
Rybę doprawiłam przyprawami i razem z resztą składników umieściłam w parowarze. Gotowałam ok 40 min.
Nie wyobrażacie sobie jakie było moje zdziwienie kiedy odkryłam że ziemniaki smakują inaczej niż zwykle :)).
Rybkę to też muszę przyrządzić parowaną. Chodzi za mną od wieków ;)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowy i dietetyczny posiłek :) Ja na parze najczęściej robię warzywa. Rybę też mi się zdarzyło i była bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńraz tylko przygotowywałam kalafiorowe koltleciki na parze
OdpowiedzUsuńale skoro zachwalasz, to może i ja powinnam się przekonac do parowania :-)
Pyszne, zdrowe danie!
OdpowiedzUsuńszczerze polecam taka rybkę :) nie dość, że zdrowa to niesamowicie soczysta :)
OdpowiedzUsuńAle zdjęcia profeszional!!!
OdpowiedzUsuńoj na pewno smaczniejsze, no i szybko się obiad ugotuje , bez większego bałaganu.
OdpowiedzUsuńja właśnie zakupiłam halogen oven i powiem ci że potrawy z niego są super nawet się nie spodziewałam że potrawy gotowane na parze mogą być tak pyszne
OdpowiedzUsuńo to dokładnie tak jak ja :) uwielbiam warzywa i rybke na parze :)
OdpowiedzUsuń