wtorek, 16 lutego 2010

Ugotowane na parze-ryba z warzywami


To mój debiut jeżeli chodzi o gotowanie na parze i już strasznie żałuję, że nie dałam sie skusić dużo wcześniej. Słyszałam, że potrawy przyrządzone w ten sposób mają inny smak - o niebo lepszy, niż te ugotowane tradycyjnie, gdzie cały smak i wszystkie wartości odżywcze zostają praktycznie wylane razem z wodą w której się gotowało. Zaczęłam skromnie i dość asekuracyjnie przyrządzając rybkę z warzywami, ponieważ nie mam jeszcze pojęcia ile czasu trwa cały proces gotowania. No cóż praktyka czyni mistrzem więc nieco pracy jeszcze przede mną :)).
Przepis dodaję do akcji Gotowanie na parze

Składniki
2 filety soli
ziemniaki
brokuły ( mrożone )
kalafior (mrożony )
przyprawy

Rybę doprawiłam przyprawami i razem z resztą składników umieściłam w parowarze. Gotowałam ok 40 min.

Nie wyobrażacie sobie jakie było moje zdziwienie kiedy odkryłam że ziemniaki smakują inaczej niż zwykle :)).

9 komentarzy:

  1. Rybkę to też muszę przyrządzić parowaną. Chodzi za mną od wieków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zdrowy i dietetyczny posiłek :) Ja na parze najczęściej robię warzywa. Rybę też mi się zdarzyło i była bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  3. raz tylko przygotowywałam kalafiorowe koltleciki na parze
    ale skoro zachwalasz, to może i ja powinnam się przekonac do parowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. szczerze polecam taka rybkę :) nie dość, że zdrowa to niesamowicie soczysta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj na pewno smaczniejsze, no i szybko się obiad ugotuje , bez większego bałaganu.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja właśnie zakupiłam halogen oven i powiem ci że potrawy z niego są super nawet się nie spodziewałam że potrawy gotowane na parze mogą być tak pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. o to dokładnie tak jak ja :) uwielbiam warzywa i rybke na parze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)