pierś z kaczki
350 ml bulionu
300 g kuskusu
1 czerwona cebula pokrojona w drobne piórka
skórka otarta z 1 cytryny
2 pomidory
200 g fety ( u mnie ser typu greckiego )
1 pęczek mięty ( nie miałam więc pominęłam )
oliwa
przyprawy
Pierś z kaczki doprawić, podsmażyć a następnie poddusić. Kuskus wsypać do miski, dodać cebulę, wymieszać i zalać bulionem. Przykryć folią i pozostawić aż napęcznieje.
Z pomidorów wyciąć pestki i szypułkę a miąższ pokroić w kostkę. Skórkę z cytryny i miętę posiekać ( w moim przypadku mięty brak więc posiekałam tylko cytrynę).
Kiedy kuskus napęcznieje rozdrabniamy go lekko widelcem, dodajemy skórkę z cytryny, pomidory, pokrojoną w kostkę fetę i miętę.
Na talerzu układamy sałatkę z kuskusu i pokrojoną w plasterki pierś z kaczki.
mmmm!!! smakowite:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaczke :) Zawsze sie nia zajadam bedac u Chinczyka. A taka kaczuszka podana z kuskusem i feta musi byc przepyszna :)
OdpowiedzUsuń