Cygan albo jak kto woli placek po cygańsku to pyszne i szybkie w wykonaniu danie, które na dobre podbiło kubki smakowe mojej rodziny. To poprostu placek ziemniaczany usmażony na całej powierzchni patelni nafaszerowany w środku ryżem, ugotowanym na sypko i polany sosem pieczarkowym. Baardzo syte danie. Nie mam pojęcia dlaczego nazywa się tak również placek ziemniaczany z sosem mięsnym - przecież to placek po węgiersku, który także uwielbiam :)
Na placek
kilka ziemniaków ( u mnie już młode )
1 cebula
1 jajko
3-4 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Na sos
pieczarki
cebulamąka do zagęszczenia
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy
Do nadziania
ryż
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać jajko, przyprawy, mąkę i dobrze wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju placki o średnicy patelni.
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.
Podsmażyć na rumiano cebulkę, dodać pieczarki, jak puszczą sok podlać wodą i dobrze doprawić do smaku. Pod koniec duszenia zzgęścić mąką rozmieszaną z wodą.
Na połówkę usmażonych placków ziemniaczanych nałożyć ugotowany ryż, złożyć na pół i polać obficie sosem pieczarkowym.
ale pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńwspaniały ten Cygan :)
OdpowiedzUsuńCygana nie znałam. A wygląda pro. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jak dla mnie to kompletna nowość, ale zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nie wiem, co sie stalo, ze nie moglam napisac komentarza. Teraz juz wszystko sie naprawilo i moge wreszcie napisac :)
OdpowiedzUsuńPlacek po cygansku uwielbiam. Jadlam kiedys bedac nad morzem i do dzis pamietam ten smak. Ciesze sie, ze zamiescilas ten przepis. Na pewno z niego skorzystam :)
Pozdrawiam!
Ale przepyszne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńA co do placka, to pierwszy raz się zetknęłam z nadziewaniem placka ryżem.
dorota20w Paula dziękuję
OdpowiedzUsuńUsagi kasiaaaa24 naprawdę polecam jest pyszny :)
majka troszkę zmieniałam na blogu może dlatego był problem z komentarzem a placuszek rzeczywiście pyszny :)
mamamarzyniu-dziękuję :) ja tez na początku się dziwiłam tej kombinacji placka ziemniaczanego i ryżu ale nie żałuję że jednak spróbowałam bo okazało sie że rodzinie bardzo smakuje ten placuszek )
Tutaj gdzie mieszkam , nikt nie jada plackow ziemniaczanych , ogolnie zupelnie inna kuchnia.
UsuńAle ja jestem Polka i nigdy nie zapomne naszej kuchni , tradycji itd.
Jadlam przepyszny placek ziemniaczany z gularzem ,w miejscowosci gorskiej w Polsce ,/ bylam na wakacjach/ nazywa sie po cygansku, gularz byl w srodku , i byla pychotka .
Mieszkam w takim panstwie , gdzie jedzenie jest rzekomo bardzo zdrowe, wielka Bzdura , jadlam w Polsce to co pisalam , owoce, warzywka , itd.. , kiedy przyjechalam po powrocie tutaj spowrotem , musialam zrobic badania krwi, i powiem szczerze, ze moja krew poprawila sie na 100% , i stwierdzam jedno, ze w Polsce jest zdrowsze jedzenie niz w innych panstwach, ale takie jest zycie .
Nigdy nie jadlam placka z ryzem , to nowosc , ale sprobuje.Dziekuje i
pozdrawiam :)))
w górach jest mnóstwo przeróżnych placków ziemniaczanych podawanych na 1000 sposobów, najczęściej nazywają się zbójnickie ha ha ha
Usuńu mnie placek z mięsem nazywa się plackiem po węgiersku natomiast ten z ryżem i sosem pieczarkowym nazwywany jest plackiem p cygańsku:)
oba pyszne!!
spróbuj koniecznie bo jest pyszny, smak tego placka poznałam przez mojego męża i nie żałuję chociaż długo się zbierałam (przez ten ryż w środku) żeby go spróbować:)