niedziela, 16 października 2011

Gruszki w cieście biszkoptowo-migdałowym



To ciasto już od dawna mnie kusiło ale jakoś nie mogłam się do niego zabrać. Nieskomplikowane, dość szybkie w przygotowaniu znalazło szybko swoich amatorów. Chłopcy po prostu pochłonęli je w jeden wieczór. Zauważyłam, że najbardziej smakują im właśnie takie proste klasyczne ciasta, ja z kolei jestem zwolenniczką ciast z masami. Nie mam pojęcia w kogo się wdali :)

Gruszki w cieście biszkoptowo-migdałowym
25 dag mąki
1 szkl cukru
3 jajka
1/2 kostki margaryny
5 dag płatków migdałowych
5 dag rodzynek
1/2 cytryny
2 łyżki rumu
5 niedużych gruszek
dżem porzeczkowy

20 dag mąki przesiać na stolnicę, dodać pół szklanki cukru, jedno jajko oraz pokrojony w kostkę dobrze schłodzony tłuszcz. Szybko zagnieść gładkie, kruche ciasto, owinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty. Spód przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub fasolą. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni około 15 minut. Rodzynki sparzyć, osączyć i zalać rumem. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne. W rondlu zagotować 3 szklanki wody z 1/4 szklanki cukru i sokiem z cytryny. Włożyć delikatnie gruszki, gotować 3-4 minuty, osączyć i ostudzić. Białka z dwóch jajek ubić z resztą cukru, dodać żółtka i dokładnie połączyć. Dodać resztę mąki i 3 dag płatków migdałowych, delikatnie wymieszać. Z kruchego ciasta zdjąć groch i rozsmarować na nim ciasto migdałowe. Kilka łyżek dżemu wymieszać z rodzynkami i resztą płatków. Napełnić gruszki i delikatnie poustawiać je na cieście. Piec 20 minut w 180 stopniach. Pozostawić w formie do całkowitego schłodzenia.


9 komentarzy:

  1. Pewnie wdali sie w Tatusia :)) Ciasto bardzo fajne. Slicznie wygladaja te gruszki :)

    Pozdrawiam Cie cieplutko wieczorowa pora :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie i smakowicie:) Fajne te napełnione gruszki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pewnie tak Agnieszko :) miłego wieczoru :)
    Tyna o tak a jakie smaczne!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Reniu,te gruszki i ciasto migdałowe to musi być coś wspaniałego!
    Muszę upiec.
    Ściskam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Molto graziosa questa torta, ciao

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, co za ciasto, aż ślinka cieknie na sam widok ...

    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniała tarta, te gruszki które wyglądają jakby wpadły do ciasta są niesamowite!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)