Do tej pory kuchnię azjatycką omijałam szerokim łukiem. Wyjątkiem były sajgonki, ale na całe szczęście dzieci nieco podrosły i doceniły smaki, które musiałam ze względu na nich omijać. Cieszę się bardzo, ponieważ uwielbiam tą orientalną, niezwykle aromatyczną kuchnię:). Kurczak wyszedł bardzo soczysty, a dodatek chrupiących orzechów świetnie wzbogacił jego smak. Z czystym sumieniem polecam to danie wszystkim zabieganym, gdyż całkowity czas przygotowania wyniósł tyle co ugotowanie ryżu:). Przepis zaczerpnięty stąd-klik
Kurczak z orzechami nerkowca
2 piersi drobiowe4 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
1 szkl orzechów nerkowca
2 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżeczki cukru
4 łyżki wody
Cebulę pokroić na cztery części, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju w rozgrzanym woku. Po chwili dodać orzechy, pokrojone w kostkę mięso oraz sos chili. Gdy mięso zmieni kolor i nieco się przyrumieni dodać sos sojowy, wodę i cukier. Dusić przez 2-3 minuty. Podawać z ryżem.
to było chyba pierwsze co zjadłam w azjatyckiej restauracji ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam nerkowca:) zwłaszcza w takich daniach. Pycha:)
OdpowiedzUsuńNerkowca mogę jeść bez końca, ale z kurczakiem jeszcze ie jadłam. Koniecznie muszę wypróbować. Bardzo apetyczne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda. Zjadłabym chociaż odrobinę, bo apetycznie to podałaś. Miłej nocki:-) Gaszę świece w lampionach i uciekam do łóżka;-)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda fajnie ale kurczak i orzechy to dwa różne rodzaje białka. Ze zdrowotnego punktu widzenia nie powinno się łączyć ze sobą białek oraz mieszać białka z węglowodanami. Poza tym biały ryż (tak samo jak biała mąka) nie ma w sobie niczego wartościowego. Zachęcam do zastąpienia go ryżem brązowym :)
OdpowiedzUsuńPiegusku! A mnie się wszystko tu podoba! Kurczak z orzechami i białym ryżem to jesienią jedno z moich ulubionych połączeń! Pysznie i pięknie na zdjęciach wygląda!
OdpowiedzUsuńUściski:)
Boszsz, ten ryż IDEALNIE ugotowany!
OdpowiedzUsuńAle nerkowce z kurczakiem tylko dla posiadających własne uzębienie...
Jak dla mnie to idealne, fantastyczne danie na obiad :)
OdpowiedzUsuńprześlicznie wyglada, cudne zdjecia aż sie chce juz teraz zjeść:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wszystkie komentarze :) danie bardzo nam posmakowało więc polecam :)
OdpowiedzUsuńZapisuję i na pewno zrobię, wygląda pysznie ...
OdpowiedzUsuńWyglada swietnie
OdpowiedzUsuńa jak smakuje:) zachęcam do wypróbowania przepisu:) pozdrawiam
Usuń