poniedziałek, 23 stycznia 2012

Makaron penne zapiekany z cukinią i salami


Gdy zobaczyłam u Majki-klik ten przepis to wiedziałam, że prędzej czy później zagości i u mnie. Za makaronem średnio przepadam, ale to danie mogłabym jeść dwa razy w tygodniu. Jest pyszne i szybkie do przygotowania. Od siebie dodałam dwa ząbki czosnku, który idealnie pasuje do salami. Przepis cytuję za Majką.


Makaron penne zapiekany z cukinią i salami
6 łyżek oliwy
2 duże cukinie, pokrojone w kostkę o boku 0,5 cm
350 g penne rigate
20 g salami, pociętego w małe paski
3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki płaskolistnej
100 g świeżo startego parmezanu
masło do posmarowania formy
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku

Sos beszamelowy
50 g solonego masła
50 g mąki pszennej
500 ml zimnego pełnotłustego mleka
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu i smaż cukinię przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem, a potem odstaw na bok.
Aby przygotować sos beszamelowy, roztop masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Wymieszaj je z mąką i podgrzewaj przez 1 minutę, aż lekko zbrązowieje. Rozprowadź trzepaczką z zimnym mlekiem, dodając je stopniowo, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min., stale ubijając. Kiedy sos zgęstnieje dodaj paprykę i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem i odstaw, by nieco ostygł.
Ugoruj makaron al dente w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą. Odcedź i przełóż do dużej miski z cukinią, salami i natką pietruszki. Wsyp połowę parmezanu i wlej połowę sosu beszamelowego. Delikatnie wymieszaj.
Nagrzej grill do średnio wysokiej temperatury ( 180 stopni ). Natłuść masłem okrągłe żaroodporne naczynie o średnicy 22 cm i głębokości co najmniej 4 cm ( u mnie 2 małe i jedno średnie naczynie ). Przełóż do niego makaron, przykryj resztą beszamelu i posyp pozostałym parmezanem.
Ustaw naczynie pod podgrzanym grillem i zapiekaj przez 15 minut, aż potrawa się przyrumieni i stanie się chrupiąca.
Wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 5 minut. Będzie ją łatwiej pokroić i podawać, gdy jej warstwy się połączą.



10 komentarzy:

  1. NIe do wiary. sama dziś znalazłam u niej ten przepis i rozważałam kiedy w przyszłym tygodniu go zrobić, bo składniki bardzo mi się spodobały - zwłaszcza to salami. A tu proszę u Ciebie się znalazł i znowu w tak pysznym wydaniu. Mniam, teraz to już przesądzone - makaron z cukinią i salami będzie u mnie. A czosnek - sama o tym myślałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinga nie zastanawiaj się i rób jak najszybciej bo jest naprawdę pyszne!!

      Usuń
  2. Rzeczywiście musi być niezłe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciesze sie Reniu, ze Ci smakowalo :)) I jak pysznie u Ciebie wyglada... Sliczne naczynka :)

    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite zdjęcia.
    Ja akurat makarony uwielbiam,więc to danie z pewnością by mi przypadło do gustu.
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie prezentująca sie zapiekanka! Lubię takie i to bardzo! Pozdrawiam cieplutko i czekam z niecierpliwością na Twoje ciasto drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no i teraz po nocy bedzie mi sie snila taka pyszna zapiekanka:)
    pysznosci, ze palce lizac:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas jest często makaron, a zapiekanki cieszę się dużym wzięciem. ostatnio robiłam tę najzwyklejszą, z kiełbasą i pieczarkami, ta twoja to już wypas!

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdzie nie spojrzę to ktoś kusi zapiekanką ...I dobrze, przynajmniej jest czym się inspirować :) Z salami brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)