piątek, 2 marca 2012

Śledzie po żydowsku z pomarańczami


Dzisiaj piątek, więc czas na rybę. Tym razem zapraszam na roladki śledziowe z pyszną sałatką na słodko. Pięknie wyglądają, wspaniale smakują, idealnie nadają się na imprezę.
Ponieważ bardzo ciężko jest kupić śledzie w postaci surowej (tzw.śledź zielony) gdyż większość z nich solona jest już na kutrach, gdzie na 100 kg ryb używa się 25-30 kg soli, podstawą jest porządne wymoczenie filetów śledziowych, dostępnych w naszych sklepach. Zazwyczaj moczę je przez kilka godzin w wodzie z dodatkiem odrobiny octu (kilkakrotnie ją zmieniając) ale tym razem dostosowałam sie do przepisu, podarowałam sobie ocet i na 2-3 godziny włożyłam je do mleka. Wyszły bardzo delikatne, bialutkie ale brakowało mi efektu skruszenia ości, który uzykuję dodając do wody nieco octu. Następnym razem zrobię po swojemu :)

Śledzie po żydowsku z pomarańczami
60 dag solonych filetów śledziowych
3/4 szkl mleka
1 pomarańcza
1 cebula
1 duże winne jabłko
1 duży kiszony ogórek
3-4 łyżki gęstego majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, cukier

Filety śledziowe dokladnie opłukać, moczyć w wodzie przez 4-5 godzin (kilkakrotnie ją zmieniając), odcedzić, zalać mlekiem i odstawić ponownie na 2-3 godziny. Pomarańczę, ogórka i cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę (jabłka natychmiast skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały). Majonez wymieszać z resztą soku z cytryny i przyprawić szczyptą soli, pieprzem i odrobiną cukru. Połączyć z pokrojonymi owocami i warzywami, dokładnie wymieszać.
Wymoczone śledzie osuszyć, przekroić wzdłuż na pół, zwinąć i spiąć wykałaczką, aby się nie rozpadły. Napełnić przygotowaną sałatką owocowo-warzywną i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Udekorować dowolnie pomarańczą oraz zieleniną.

* źródło: Tele tydzień

19 komentarzy:

  1. Śledzie pożeram w każdej postaci, a na tę Twoją z pewnością bym się rzuciła! Wyglądają niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wyglądają. Uwielbiam śledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sledzie , widzac co zrobilas to soki szaleja i nie tylko , napewno zrobie , jestem bardzo szczesliwa z Twoich recept, dziekuje ,
    pozdrawiam serdecznie , fajnego wekendu :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale apetycznie podane;)))pzdr:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo wykwintnie i smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo elegancko i apetycznie:) SUper:)

    OdpowiedzUsuń
  7. z pomarańczami nie robiłam ale pewnie się skuszę. Przepiękne zdjęcia. Uwielbiam talerze tego typu bo ciekawie można zrobić kompozycję z dania, a czerń pięknie podkreśla to co najważniejsze. Usilnie poszukuję trójkątnych z tej serii. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. A wiesz, Pigusku, że nie wiedziałam o tym patencie z octem?

    OdpowiedzUsuń
  9. No to muszę spróbować - bardzo lubimy śledzie w śmietanie i ciągle szukamy nowych smaków.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale wyglądają, do twarzy śledziom w pomarańczach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. prezentują się wybornie :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. rewelacyjne sledziki:) w takim pomaranczowym wydaniu musza naprawde fajnie smakowac:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądaja tak bardzo wiosennie.Ja też wolę ,aby poleżały w occie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne sledziki :) W takiej wersji jeszcze nie jadlam. Zdjecia bardzo zachecajace. I oczywiscie podam przepis dalej (mojej mamusi bo ona uwielbia sledzie :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Śledziki wyglądają bardzo apetycznie w duecie z pomarańczami

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam sledzie, i wszystkie rodzaje ryb , prosze cie jak najwiecej potraw zwiazanych z w/ w tematem ,szkoda ze nie mozna je sprobowac, ale te robilam i nie tylko te z twoich przepisow, uuuuuuuuummmmmmmmmm, niebo w gebie , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. piękne zdjęcie a i przepis ciekawy
    ps. ja zawsze moczę w mleku:)


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo fajne śledzie; a jakie cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)