Bardzo szybka, smaczna i syta zupa. Idealna na teraźniejszą pogodę. Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio ciągle mam apetyt na takie właśnie gęste zupy-krem.
Krem ziemniaczany
30 dag boczku wędzonego
3 duże cebule
2 marchewki
1,5 kg ziemniaków
1 l bulionu
przyprawy
Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu z boczku. Dodać pokrojone w plasterki ziemniaki i marchewkę. Obsmażyć przez 5-10 minut i zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw po czym dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Podawać ze szczypiorkiem lub podsmażonymi kostkami boczku.
Piegusku! Wspaniała zupa! Pomyśleć, że mam takie same miseczki, ale nie ma w nich takiej pysznej zawartości - muszę nad tym popracować:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie Aniu bo zupka naprawdę pyszna:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńJa tez mam wciaz ochote na takie zupki Reniu :) I wciaz robie nowe. Tym bardziej, ze moj Maly sie nimi zajada :)
OdpowiedzUsuńUsciski.
no właśnie moje chłopaki też stali się amatorami takich zup:)
UsuńProsto a pysznie. Muszę tylko kupić dobrą odmianę ziemniaków!
OdpowiedzUsuńdokładnie chociaż ja nie wiem jakiej użyłam:)
UsuńO tak! Robiłam pierwszą taką zupę ziemniaczaną jakiś tydzień temu i ciągle marzę, by wrócić do tego smaku - jej prostota mnie zachwyciła:)
OdpowiedzUsuńkto raz spróbuje ten powraca co rusz do tej zupki:)
UsuńPrawie identyczną właśnie skończyłam gotować:)
OdpowiedzUsuńProsta i pyszna!
hahaha no to żeśmy się zmówiły:)
UsuńTakiej zupki krem jeszcze nie robiłam, u mnie zawsze tradycyjna ziemniaczana zupa, będzie trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie,ciepło i pysznie!
OdpowiedzUsuńZatęskniłam za zupą...
pycha:) i juz lapie za lyzke:)
OdpowiedzUsuńJako"pyra"jestem za i polecam !!
OdpowiedzUsuńSkładniki apetyczne, ale u mnie krem by nie przeszedł...
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubię kremy gdy za oknem jeszcze zimno...
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie