czwartek, 20 czerwca 2013

Kieszonki z ricottą fetą i szpinakiem


W takie upalne dni jak dziś mam apetyt na lekkie dania. Oczarowana Donną Hay i jej książką Fast Fresh Simple upiekłam kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem. Dodatek mięty i szpinaku z własnej działki dodatkowo podniósł walory smakowe tej szybkiej i prostej potrawy. Powtórzę nie raz:)

Kieszonki z ricottą, fetą i szpinakiem
ciasto francuskie
250 g szpinaku (świeżego lub zamrożonego)
500 g ricotty
2 jajka
1/3 startego parmezanu
1,4 szkl posiekanej mięty
75 g fety
sól, pieprz

Wymieszać ricottę, posiekany szpinak (jeżeli używamy zamrożonego trzeba go rozmrozić i odcisnąć), miętę, jajka i starty parmezan, doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Ciasto francuskie pokroić na kawałki i zostawiając brzegi wolne na każdym położyć porcję nadzienia. Zawinąć brzegi do środka, ułożyć pokruszoną fetę i posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Zapiekać około 30-35 minut aż ciasto się zarumieni.





7 komentarzy:

  1. Mniam! Takie kieszonki to ja lubie. Nie ma to jak Donna ... :)

    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Reniu,
    te letnie i lekkie kieszonki są fantastyczne!
    Podziwiam Twoje uprawy.
    Jest i ogórecznik!
    Wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszną zawartość mają te kieszonki:)
    Działki tylko pozazdrościć!

    OdpowiedzUsuń
  4. alez one apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki cudny ogrod !! a przystawki ze szpinakiem uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Robią wrażenie, wygląda pysznie !:-).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)