Pyszna, wilgotna babka wzbogacona dodatkiem krówek i lekko wyczuwalnego ajerkoniaku. Długo utrzymuje świeżość a polewa uzależnia (niestety). Piekłam ją już kilka razy i za każdym razem używałam innych krówek. Ciągutki zdecydowanie odradzam. Mają tendencję do opadania na dno i powoduje to przyklejenie ciasta do blaszki a co za tym idzie kłopotów z wyciągnięciem. Kruche krówki (tak jak w tym przypadku) mogą powodować powstawanie pustych przestrzeni w cieście. Nie wpływa to na smak ale może niektórym przeszkadzać. Idealne są te kruche na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. No i zdecydowanie polecam formę silikonową-babka dużo łatwiej wychodzi z formy.
To moja propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole:)
BABKA Z AJERKONIAKIEM I KRÓWKAMI
BABKA
5 jajek
200 g masła lub margaryny
250 g mąki (1,5 szkl)
180 g szkl cukru (3/4 szkl)
125 ml ajerkoniaku (0,5 szkl)
200 g kruchych krówek (ciągutki mają tendencję do opadania na dno)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA KAJMAKOWA
100 g masła
100 ml śmietanki 30%
100 g brązowego cukru
Krówki pokroić na małe kawałki. Włożyć do miski i oprószyć łyżką mąki. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku i łyżce mąki. Ciągle ucierając. wlać ajerkoniak, a następnie dodawać stopniowo pozostałą mąkę. Do ciasta wsypać pokruszone krówki i delikatnie wymieszać łyżką.
Formę do babki z kominkiem (najlepiej silikonową) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w 180 st. C.
Do rondelka włożyć wszystkie składniki na polewę i gotować, ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Przestudzoną babkę polać jeszcze ciepłą polewą.
świetna foremka:)
OdpowiedzUsuńCudowna babeczka i jaka piekna forma ... pozdrowionka, a ja porywam kawałek:)
OdpowiedzUsuńMmm, musiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z ajerkoniakiem :)
jej jaka cudna!!
OdpowiedzUsuńMoja babka nie wyszła :(
OdpowiedzUsuńNa zewnątrz była przypieczona a wewnątrz płynna - dosłownie.
wiesz Aniu z tego co opisałaś to tak jakbyś miała zakalca-nie zważyło się Tobie przypadkiem ciasto?
Usuńchociaż rozmawiałam ostatnio z koleżanką, która robiła tą babkę wg mojego przepisu już kilkanaście razy i tym razem też jej nie wyszła-ale to za sprawą krówek akurat-opadły jej na dno
Krówki jakby były na swoim miejscu,
Usuńale zrobiłam ją jeszcze raz modyfikując mąki (wyszło bardzo podobnie, była jeszcze bardziej lejąca w środku), jednak znalazłam sposób jak zaradzić takiej kuchennej tragedii: http://kobiecemysli.pl/index/ciasto-z-ajerkoniakiem-i-krowkami-.html wyszło całkiem inne ciasto, ale składniki zostały uratowane :)
pozdrawiam ciepło
Rzeczywiście składniki uratowane i ciasto zupełnie inne, fajnie, że są sposoby jak coś nie wyjdzie. Szkoda, że nie udała się Tobie ta babka bo jest naprawdę smaczna. Robiłam ja na Święta i wszystko wyszło znowu oki. Może pomoże Tobie filmik ze stronki: http://www.mojeciasto.pl/przepisy/babka-z-krowkami-8044.html#.VSYXePBeOUQ
Usuńdziękuję za filmik, może przyda się na przyszłość :) pozdrawiam ciepło
Usuń