poniedziałek, 9 marca 2015

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH


Należę do osób, które lubią podroby. A gulasz z żołądków drobiowych, oprócz wątróbki i pierogów z podrobami jest najbardziej popularnym daniem, gdzie je wykorzystuję. Dzisiejsza propozycja jest najprostszą wersją gulaszu, bo taki smakuje mi najbardziej. Najlepszy z kaszą gryczaną, świeżą bagietką, kluskami śląskimi lub po prostu z ziemniakami.

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH
1 kg żołądków drobiowych
2 średnie marchewki
kawałek pora, selera i pietruszki
2 średnie cebule
liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki mąki
sól. pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy
olej

Starannie oczyścić żołądki drobiowe, pokroić je w paski i doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni podsmażyć je dość mocno do zrumienienia. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pogotować przez 30-40 minut, aż zmiękną. W międzyczasie pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Por pokroić w paski a cebulę w kostkę.  Podsmażyć warzywa na patelni po żołądkach, a gdy zmiękną dodać do garnka z mięsem. Pogotować przez 15 minut, doprawić i zagęścić mąką rozrobioną z wodą. 


6 komentarzy:

  1. Mój m-żonek bardzo lubi gulasz z żołądków, nawet bardziej niż tradycyjny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cale wieki juz nie jadam zoladkow...a tez lubie :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hm.... chyba będę miała jutro pyszny obiadek!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sama nie robiłam, ale kiedyś jadłam i smakowal mi jak najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Matko, jak dawno nie jadłam;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiem, że niektórzy nie lubią podrobów, ale ja za nimi przepadam. Świetny gulasz nam tu prezentujesz.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę i pozostawiony komentarz :)